SREBRENIČKA OPĆINA

Bajramski ezani sa munara osam obnovljenih džamija

Ni kiša nije spriječila da prije sabah-namaza vjernici napune sve džamije, a nakon klanjanja sabaha uslijedila su bajramska predavanja, posvećena Kurban-bajramu

S. Smajlović

9.7.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Bajramski ezani sa munara osam od 20 obnovljenih džamija u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, odjekivali su sa džamija u Gornjim Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu, Dobraku, planinskom selu Luka, Slapovićima, Tokoljacima, prvi put nakon obnove i Bijeloj džamiji u Srebrenici, gdje održana centralna bajramka manifestacija.

Ni kiša nije spriječila da prije sabah-namaza vjernici napune sve džamije, a nakon klanjanja sabaha uslijedila su bajramska predavanja, posvećena Kurban-bajramu.


Nakon što je vjernike upoznao o načinu klanja kurbana i punktovima za predaju kurbanskih kožica, koje su sastavni dio kurbana, glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, pozvao je vjernike na druženje i jedinstvo.

- Nemoj te zaboraviti kurbane podijeliti, komšijama bilo koje vjere oni bili. Posjetite roditelje, jedni druge, prijatelje i komšije. Bajram je prilika za druženje i oprost jedni drugima. Otvorite vrata usamljenim majkama, progovorite im lijepu riječ i utješi te ih. Bajram je svečanost i treba ga proslaviti kako dolikuje. Ovaj Bajram dočekujemo u julu mjesecu kada obilježavamo 27. godišnjicu genocida i ukopa 50 identifikovanih žrava - naglasio je ef. Peštalić.



Nakon klanjanja bajram-namaza, ispred Islamskog centra u Srebrenici, nije bilo uobičajenog druženja kao za Ramazanski bajram, jer su vjernici žurili kućama da kolju i podijele kurbane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.