PREDSJEDNIK FBIH

Čavara: Pismo Šmita kao podrška da se riješi problem, sutra ću mu poslati odgovor

On je najavio da će mu reći kako stranci ne razumiju šta se dešava u FBiH, jer je komplikovano i svima koji žive u njoj, kamoli onima koji dolaze izvana

Čavara: Potvrdio da je dobio pismo visokog predstavnika. Agencije

E. Ć.

11.8.2022

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je press konferenciju na kojoj se obratio nakon što je dobio pismo od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Šmit u pismu, koje su osim Čavare dobili i potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, te članovi zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH, poziva da bez odlaganja imenuju sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

- Nemam ništa posebno reći. Ja sam dobio pismo koje je adresirano na mene i na potpredsjednike Mahmutbegović i Dunović u smislu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, jedan od problema koji su evidentni u FBiH već dugo vremena. Poznato vam je da nakon izbora 2018. godine nema političkog dogovora u FBiH oko ključnih pitanja i to je osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH - rekao je Čavara.



Podsjetio je da je postojao i problem oko imenovanja Komisije za vrijednosne papira.

- Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u FBiH, onda smo imali problem da nemamo većinu u Domu naroda. S te strane smo imali veliki problem.  - dodao je Čavara.

On je rekao kako će visokom predstavniku sutra poslati pismo u kojem će istaknuti svoj stav, te da će mu reći kako stranci ne razumiju šta se dešava u FBiH, jer je komplikovano i svima koji žive u njoj, kamoli onima koji dolaze izvana.

- Bombardirani su informacijama i dezinformacijama, i taj šum koji se stvorio je prepreka da se razumijemo. Zemlje kvinte će nam dati potporu da riješimo krizu. Imamo zaoštrenu retoriku i prebrojavanja,a to jasno pokazuje obmanu i da neko ne želi da se riješi kriza u FBiH - kazao je.

Čavara je rekao kako Šmitov apel doživljava kao podršku problemima u Federaciji BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.