BANJA LUKA

Vladajuća koalicija u RS: Što se nas tiče, izbori su gotovi

Upitan o protestu opozicije, Dodik je odgovorio: Oni imaju pravo na to, ali mislim da je to politički kontraproduktivno i za njih same

Sa press konferencije vladajuće koalicije u RS. RTRS

E. Ć.

5.10.2022

Sastanak vladajuće koalicije u manjem bh. entitetu RS održan je danas u Narodnoj skupštini RS. Sastanak je došao dan nakon što je opozicija najavila protest u Banjoj Luci zbog navodne izborne krađe i opstrukciaj u brojanu glasova za predsjednika RS.

Također, predstavnici opozicije Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), te kandidatkinja za predsjednicu RS (PDP) Jelena Trivić danas su u zgradi CIK-a predali zahtjev za ponovnim brojanjem glasova.

Poručeno je da je koalicija stabilna nakon izbornih rezultata, te su komentarisali aktivnosti opozicije koja je predala zahtjev CIK-a za ponovno održavanje izbora i brojanje glasova.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao kako je 20 hiljada nevažećih listića prazno, ali da ti nevažeći glasački listići ne mogu biti sporni, a da preostalih 14 hiljada, koji mogu da budu sporni, ne mogu promijeniti rezultat izbora.

Upitan o protestu opozicije, Dodik je odgovorio: Oni imaju pravo na to, ali mislim da je to politički kontraproduktivno i za njih same. Tek kad CIK saopšti konačne rezultate počinje rok za žalbe.

Naveo je kako je opozicija ponašanjem u izbornoj noći izgubila kredibilitet.

- Što se nas tiče ovi izbori su završeni. U slučaju nekih nepravilnosti tu je CIK, državna institucija - kazao je Dodik.

On je rekao da se spekuliše se s brojem nevažećih listića, ali kako kaže, oni nisu mogli uticati na konačan ishod izbora. Kaže da je poništenje izbora nerealno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.