LIDER NIP-A

Konaković za "Avaz": Nova vlast bez SDA će ispuniti uslove Evropske unije

Ako na vlasti ostanu SNSD, HDZ i SDA od reformi ne može biti ništa jer će oni učiniti sve da se nikad ne desi ni reforma pravosuđa ni borba protiv korupcija, istakao je Konaković

Elmedin Konaković. Avaz

Piše: D. H.

12.10.2022

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za "Avaz" kako  odluka Evropske komisije o davanju preporuke za kandidatski status BiH predstavlja pruženu ruku i odškrinuta vrata za evropske procese.

- Oni su nam jasno naglasili šta trebamo uraditi u pogledu reformi i poslali poruku šta su najvažnije stvari: to su borba protiv korupcije i reforma pravosuđa unutar te borbe i to su ključne promjene koje treba da se dese. To je poruka da je EU svjesna da postojeća vlast ne može napraviti takvu vrstu reforme. Mislim da su se stekli svi uslovi da dođe neka nova vlast, nova energija koja će poredati te prioritete i pokazati da se umjesto konflikta, umjesto sukoba, ovakve stvari mogu staviti na stol i donijeti odgovarajući zakoni.

Konaković kaže da je matematika za formiranje vlasti na strani jedanaestorke koja je podržala kandidaturu Denisa Bećirovića.

- Ovo je jedan dobar signal koji do sada nikad nisu koristile aktuelne vlasti, jer njih to ne zanima. Ako na vlasti ostanu SNSD, HDZ i SDA od reformi ne može biti ništa jer će oni učiniti sve da se nikad ne desi ni reforma pravosuđa ni borba protiv korupcija. Po svim logikama, po rasporedu mandata u državnom i federalnom parlamentu, domovima naroda, ova koalicija koja je podržala Denisa Bećirovića ima brojke na svojoj strani. Politička logika kaže da ljudi u BiH ne mogu gledati ovu sumornu probosanskohercegovačku snagu, tu treba nova energija i mi smo u zamahu pripremili svoje koncepte, imamo plan i prorgam te ćemo pregovarati o uspostavi vlasti - navodi Konaković.

Lider NiP-a ističe da će evropske integracije biti jedan od uslova za formiranje nove većine.
 

- Sjest ćemo za stol i sa Čovićem, i sa HDZ-om 1990. i sa Dodikom i sa opozicijom u RS kako bismo našli najbolji model transparentne programske koalicije koja bi ispunila i zahtjeve iz kandidatskog statusa, ali riješila i ostale brojne probleme, kazao je Konaković za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.