DVIJE GODINE NA ČEKANJU

Statut Mostara vodi ka novom sukobu SDA i HDZ-a?

U HDZ-u su, inače, do sada kalkulisali sa usvajanjem statuta u smislu dogovora oko Izbornog zakona BiH, gdje ih SDA nije ispoštovala

Sa jedne od sjednica Gradskog vijeća. Fena

Meliha Smajkic

22.2.2023

Zbog nedostatka političke volje na Statut Mostara koji je dio "Mostarskog sporazuma", do danas nije stavljena tačka.

Izmjene i dopune Statuta, kao najvažnijeg pravnog akta, trebale su biti usvojene na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, međutim, to pitanje se do sada "guralo pod tepih", uprkos inicijativama u nekoliko navrata, koje su, uglavnom, dolazile od SDP-a.

Dvije godine poslije, pitanje Statuta će se naći na sjednici Gradskog vijeća ali, kako to obično biva u Mostaru, saglasnosti dvije najveće stranke SDA i HDZ-a BiH u vezi tog najvažnijeg dokumenta nema.

Put odredio Ešdaun  

Put koji vodi do usvajanja tog dokumenta je, kako nam je to potvrdio i Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava je taj da vijećnici najprije moraju usvojiti Statut koji je još 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown). Nametanjem Statuta, Ešdaun je formalno-pravno ujedinio Mostar, ali taj dokument nikada nije usvojen na Gradskom vijeću.

Nakon toga, vijećnici trebaju donijeti odluku o usvajanju izmjena i dopuna Statuta, koji je dio „Mostarskog sporazuma“.

Takvo tumačenje je dao i visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, odnosno, ocijenio je da zbog preopterećenosti postupka, Gradsko vijeće može donijeti jednu odluku. Praktično, prema Šmitu, vijećnici bi jednim dizanjem ruku usvojili nametnuti Statut te njegove izmjene i dopune.

Osim novih izbornih pravila koja su usaglašena "Mostarskim sporazumom“, izmjene i dopune, praktično, novog Statuta su prilično opsežne. Između ostalog, novim Statutom su ojačana gradska područja, odnosno, tzv. komisije u njima.

Novi prijedlog HDZ-a

I, dok su u SDA ostali pri prijedlogu Statuta utvrđenog u "Mostarskom sporazumu“, u HDZ-u imaju novi prijedlog. Umjesto šest komisija za svako gradsko područje, prijedlog HDZ-a se odnosi na uvođenje dvije komisije.

- Ne vidim nikakvu svrhu ove ideje osim da dodatno podijeli grad po ratnoj liniji razgraničenja, što je nedopustivo - ocijenila je Irma Baralija, vijećnica Naše stranke.

U HDZ-u su, inače, do sada kalkulisali sa usvajanjem statuta u smislu dogovora oko Izbornog zakona BiH, gdje ih SDA nije ispoštovala.

Prijedlog SDP-a

Svoje prijedlog dostavio je i Klub SDP-a u kojem insistiraju na uvođenju četvrtog člana rukovodstva Vijeća iz reda ostalih. Smatraju kako od usvajanja ovog dokumenta neće biti ništa.

-HDZ neće podržati prijedlog iz „Mostarskog sporazuma“. Izmjene koje smo predložili vodile bi ka usklađivanju Statuta s odlukama Ustavnog suda BiH-rekao je predsjednik mostarskog SDP-a, Arman Zalihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.