ZAMJENIK MINISTRA

Brkić za BHRT: Sa Konakovićem imam odličnu saradnju

Ne vidim nijedan razlog zašto bilo koja država koja želi dati svoj doprinos stabilizovanju i političkih odnosa u BiH, ne bi bila dio vojne misije

Jpsip Brkić u razgovoru sa Zvonkom Komšiću. Screenshot

E. T.

7.3.2023

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, gostovao je na državnoj televiziji BHRT. 

Brkić je istakao da je jako važno BiH napravi iskorak prije novih izbora u EU i da dokaže da može početi pregovarati i o samom članstvu.

Saradnju sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem ocijenio je odličnom, istakavši da je Konaković inkluzivan i ne donosi odluke sam.

Turković to nije radila

- Preferiram da odluke donosi sistem, a ne pojedinac, stoga je važan timski rad koji Konaković preferira - rekao je Brkić, te dodao da njegova prethodnica (Bisera Turković, op.a.) to nije radila.

Govorio je i o zajedničkim vježbama oružanih snaga BiH i Hrvatske, neslaganjima u Ministarstvu odbrane BiH o tom pitanju, istakavši da ne treba politizovati to pitanje.

- Ne vidim nijedan razlog zašto bilo koja država koja želi dati svoj doprinos stabilizovanju i političkih i ostalih odnosa u BiH, ne bi bila dio vojne misije, kao što BiH svojom voljom slala vojnike u druge države, gdje smo bili dio rješenja - naveo je Brkić.

Poručio je kako se nada da naredne 4 godine na sceni neće biti politika ucjena.

- Moramo stvoriti političku stabilnost kako bi mladi ostali u državi i kako bi institucije profunkcionisale na pravi način - poručio je zamjenik ministra spoljnih poslova BiH.

Govorio je i o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekavši kako nije stvar povjerenja prema SDA ili strankama Trojke, nego s kim se u Parlamentu BiH može doći do izmjena Izbornog zakona. Naglasio je kako je to obveza BiH po dva temelja:

Bili blizu dogovora

- Jedna je presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, a druga isto tako obveza BiH po presudama evropskog suda za ljudska prava. Mi smo prije dvije tri godine započeli taj proces i bili smo vrlo blizu dogovora i u Neumu i u delegaciji EU - istakao je Brkić.

Kako je rekao, nije bilo političke mudrosti SDA da se prihvati ta odgovornost spram stabilnosti u BiH i dogovore se izbornog zakona po ova dva zahtjeva.

- I tada je EU pomagala i SAD i ja vjerujem da će ta pomoć biti jasna i artikulirana i ovaj put. Podsjećam to je dogovor programske koalicije da nakon formiranja vlada FBiH dođemo do izmjena izbornog zakona - naveo je Brkić.

Govorio je i o Trgovskoj gori, kriminalizaciji klevete u RS, formiranju Vlade FBiH..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.