SARAJEVO

Ministar odbrane BiH Helez razgovarao s pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a Dejvidom Katlerom

Zahvalio je svom gostu za pomoć koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta

Zukan Helez i Dejvid Katler. MO BiH

S. S.

26.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u srijedu, 26. aprila 2023. godine, u službenu posjetu primio pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i sigurnosne poslove Dejvida Katlera (David Cattler), koji se sa svojim saradnicima nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegovinе ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji.

Ministar Helez je istakao važnost odgovornosti koju domaći političari imaju prema sigurnosti svih građana te naglasio da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji nema alternativu. Zahvalio je svom gostu za pomoć koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta, ali i istakao kako se nada da će se ta pomoć proširiti.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Katler je naglasio da će NATO savez i dalje pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH te i dalje podržavati Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH u čuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadir Baver Bekiroglu, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.