JE LI DOVOLJNO

Vlada FBiH odlučila o vanrednom usklađivanju: Penzije od jula više za 3,9 posto

U ovoj krizi to nije dostatno, jer kupovna moć svakim danom slabi, kazao je Mehić

Najniža penzija tako će od jula iznositi 538 KM. Printscreen

Meliha Smajkic

29.4.2023

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o vanrednom usklađivanju penzija. Realizacijom te odluke penzije će biti uvećane za 3,9 posto počevši od 1. jula.

U obrazloženju ove odluke nakon sjednice navedeno je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaprimilo akt Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) 25. aprila ove godine, kojim je dostavljena informacija prema kojoj su se na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku stekli uvjeti, odnosno mogućnosti za vanredno povećanje penzija od 3,9 posto, s primjenom od jula 2023. godine.

52 miliona KM

Za primjenu ove odluke bit će potrebna 52 miliona KM. Najniža penzija tako će od jula iznositi 538 KM.

U Savezu penzionera Federacije BiH pozdravili su ovu odluku, ali istovremeno iskazali i nezadovoljstvo. Jer, kako su podsjetili, iz Saveza su svojevremeno najavili da će zbog rasta inflacije vanredno usklađivanje penzija zatražiti u junu i da neće prihvatiti scenarij kakav se odigrao prošle godine, kada su penzije po tom osnovu bile uvećane za svega 3,5 posto, što su ocijenili diskriminatornim.


Mehić: Tražili u skladu s rastom cijena. Printscreen

Redžo Mehić, predsjednik Saveza, u izjavi za naš list kazao je da u ovakvoj krizi dobro dođe svaka marka. Međutim, kako je naglasio, u Savezu trpe strahovit pritisak penzionera koji zbog nevjerovatnog rasta cijena, jednostavno, ne mogu preživjeti.

Divljanje cijena

- Povećanja ima, novca ima, ali novac nema vrijednost. Kupovna moć svaki dan slabi. Vanredno usklađivanje je za ovu godinu završeno, budući da Vlada FBiH ima na to pravo jednom u tekućoj godini. Imali smo redovno usklađivanje od 16,2 posto i, uz ovo vanredno, radi se o uvećanju od skoro 20 posto. U normalnim uvjetima to se nikad nije desilo. Međutim, ovdje je harala inflacija, divljanje cijena. I zbog toga smo rekli da ćemo tražiti vanredno usklađivanje u skladu s rastom cijena. Novo uvećanje nije dostatno i smatramo da je rješenje u boljoj kontroli trgovačkih lanaca - kazao nam je Mehić.

Jednom u tekućoj godini Vlada FBiH može izvršiti vanredno usklađivane penzija ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.