NI STIDA NI OBRAZA

The Fadil: Osuđenik, crnolistaš i uzurpator vlasti protestovao protiv svoje smjene

Novalić, osoba koja 5 godina uzurpira mjesto premijera, osuđenik koji je završio na američkoj crnoj listi, imao je obraza da dođe pred Parlament

Fadil Novalić na protestima ispred Parlamenta FBiH. Avaz

Danijal Hadzovic

28.4.2023

Izabrana je nova Vlada FBiH. Radikalna dinastija konačno odlazi s vlasti. A vrlo moguće i na političko smetljište. Ipak, građanima Bosne i Hercegovine, a prvenstveno bošnjačkom narodu, priredili su neviđenu višemjesečnu mučninu i sramotu odbijajući se povući s vlasti. Pored uobičajene krađe glasova na izborima, izrežirali su kupovinu delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda preko kojih su oktroisali Lendu za potpredsjednika. A preko Lende su pokušali da blokiraju novu većinu u FBiH da imenuje novu Vladu, jer je odbijao da nju stavi svoj potpis.

Nezabilježena praksa u demokratskom svijetu

Ovo je zaista nezabilježeno u demokratskim državama gdje je neupitna praksa da predsjednik ili kralj daju mandat za sastav nove vlade osobi koja je osigurala većinu u parlamentu.

Milo Đukanović, primjerice, nije ni pomišljao da odbije dati mandat za sastav nove Vlade Zdravku Krivokapiću kao kandidatu nove većine koja je jedva sakupila potreban 41 glas, iako je bio svjestan da bi to mogao biti početak njegovog političkog kraja.

Sve je to primoralo visokog predstavnika da nakon sedmica blokada, prijetnji, ucjena i novih pokušaja kupovina zastupnika, intervenira i nametne odluke koje su deblokirale Federaciju.

Ipak, SDA i dalje nije odustajala, pa je uz unosne višemilionske ponude zastupnicima da pređu u njihov tabor, pokušala i nasiljem i haosom spriječiti formiranje nove vlasti izvođenjem svojih pristalica pred zgradu Parlamenta FBiH koji su, zahvaljujući profesionalnom radu pripadnika FUP-a, spriječeni u nastojanjima da naprave veće incidente, iako je nekoliko novinara i zastupnika verbalno i fizički napadnuto.

Fadil demonstrant

Svjedoči li o bijedništvu SDA išta bolje od činjenice da je među okupljenim pristalicama pred Parlamentom bio Fadil Novalić, osuđenik koji već petu godinu uzurpira poziciju premijera Federacije BiH. Naime, toliko vremena se nalazi na mjestu premijera u tehničkom mandatu, nakon što je već četiri godine proveo u redovnom mandatu, što znači da već ukupno 9 godina vodi Federaciju. Treba li napominjati da Novalića niko nikada ni na kakvim izborima nije birao, jer nikada nije ni bio kandidat. 

U tih devet godina Novalić je građanima uspio prirediti aferu „Respiratori“, kriminalnu nabavku kineskih trulja respiratora u jeku pomora građana od Covida, koji su potom korišteni na intenzivnoj njezi na šeficinom KCUS-om, iako su u te svrhe bili životno opasni. Zbog ove kriminalne nabavke je prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora. Ni to ga nije natjeralo da se zapita i zastidi, nego je nastavio davati antizapadne izjave i sve to predstavljati kao veliku zavjeru protiv sebe i svoje stranke.

Prije toga je, zbog umiješanosti u korupciju, stavljen na crnu listu SAD-a.

U njegovim mandatima nisu provedene nikakve značajnije reforme. Budžetski novac dijeljen je uvezanim stranačkim tajkunima i režimskim medijima, u svrhu širenja zelene propagande.

Po stranim investicijama BiH je ostala prikovana za regionalno dno. Mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica Covid-a gotovo da nije bilo.

Gradnja autoputeva u njegovoj deceniji vladavine gotovo je potpuno stala. Infrastruktura je uglavnom ostala netaknuta od vremena Tita.

No, zato nije nedostajalo mnoštvo nebuloznih izjava koje su vrijeđale inteligenciju građana, od toga da je mnogo uložio u gradnju puteva samo što se to ne vidi i da ulje nije poskupjelo 37 posto, nego građani kupuju 37 posto ulja manje.

Elem, takav Novalić, osoba koja pet godina uzurpira mjesto premijera, osuđenik koji je završio na američkoj crnoj listi, imao je obraza da dođe pred Parlament Federacije i protestuje protiv promjene premijera. On koji je, ponavljamo, petu godinu u tehničkom mandatu.

Ako bismo tražili utjelovljenje svog besramlja, bezobrazluka kriminala, primitivizma i gluposti SDA, on bi bio utjelovljenje toga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.