GORAŽDE

Obilježena 31. godišnjica prvog napada na goraždansko naselje Osanica

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju u ovom dijelu Grada Goražda

S obilježavanja godišnjice. Fena

FENA

8.5.2023

U okviru manifestacije “Dani otpora u BPK” danas je obilježena 31. godišnjica prvog napada na Osanicu koji se dogodio 8. maja 1992. godine iz pravca Foče.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen obilježju u ovom dijelu Grada Goražda.

U Udruženju “Sinan Žuga i saborci” naglašavaju da je udruženje formirano upravo s ciljem njegovanja sjećanja na period rata, ali i pomoći stanovnicima u ovom dijelu grada.

- Prvi napad na Osanicu kada se desio iz pravca Foče, tada je poginulo mnogo civila Zebine šume i okolnih sela, a i naših boraca koji su stali u odbranu Osanice i Goražda. Udruženje je i formirano s ciljem da se taj period ne zaboravi i da gajimo sjećanje na značajne datume iz tog vremena – kazao je predsjednik udruženja Hamed Kovač.

Na doprinos boraca i stanovnika Osanice u najtežem ratnom periodu, ukazao je i ministar za boračka pitanja BPK Avdo Mirvić.

- Svi koji smo bili ovdje tokom rata znamo da je Osanica bila bedem odbrane Goražda i da je tu pružen prvi ozbiljan otpor agresoru. Osanica nikada nije pala u neprijateljske ruke do kraja rata – kazao je Mirvić.

Delegacije BPK i Grada Goražda i pripadnici boračkih udruženja položili su cvijeće na centralnom spomen-obilježju na Osanici, a potom obišli i šehidska mezarja na tom području.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.