SVETA STOLICA

Dvojica papa ponovo u Vatikanu - Franjo primio koptskog čelnika

Moj prijatelju i brate Tawadros, hvala vam što ste prihvatili moj poziv

Susret u Vatikanu. Fena

FENA

10.5.2023

Opet su se pojavila dvojica papa u Vatikanu u srijedu, barem nakratko, kada je papa Franjo dočekao papu Tawadrosa II, poglavara Koptske pravoslavne crkve, u svojoj sedmičnoj audijenciji.

Franjo, 86-godišnji poglavar svjetske katoličke crkve, zagrlio je egipatskog patrijarha na Trgu Svetog Petra prije nego što je par izašao na binu, gdje su se obojica obratili kišom natopljenoj masi.

Tawadros je u četvorodnevnoj poseti povodom obilježavanja 50 godina od istorijskog susreta između pape Pavla VI i patrijarha Shenoude III u maju 1973. godine.

- Moj prijatelju i brate Tawadros, hvala vam što ste prihvatili moj poziv. Iskreno se zahvaljujem na vašoj posvećenosti rastućem prijateljstvu između Koptske pravoslavne i katoličke crkve - kazao je Franjo.

To je treći put da su se njih dvojica sastali, nakon što je patrijarh posjetio Rim 2013. i Franjinog putovanja u Egipat 2017. godine.

Kopti su najveća kršćanska zajednica na Bliskom istoku i čine najmanje 10 miliona stanovnika većinske muslimanske populacije u Egiptu od oko 100 miliona ljudi.

Kopti su bili meta niza sektaških napada nakon što je vojska 2013. svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija. Takvi su napadi uglavnom bili fokusirani na udaljena sela u južnom Egiptu.

Franjo je nastojao izgraditi veze s drugim crkvama i drugim vjerama otkako je postao papa 2013., nakon ostavke njegovog prethodnika Benedikta XVI.

Benedikt, koji je preuzeo titulu emeritus pape, živio je u Vatikanu do svoje smrti 31. decembra 2022. godine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.