ŠEF DELEGACIJE EU

Satler se sastao s članovima rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH

Satler je naglasio važnost članstva BiH u Evropskoj uniji

Sa odžanog susreta. Dom naroda

A. O.

16.5.2023

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji ambasador Johan Satler (Johann Sattler) sa saradnicima sastao se danas s članovima rukovodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Tomislavom Martinovićem, predsjedavajućim te Slađanom Ilićem i Izenom Hajdarevićem, dopredsjedavajućim ovog doma. Razgovarano je o aktuelnom političkom trenutku u Federaciji BiH, uključujući i procese koji ovaj entitet čekaju nakon uspostave vlasti, reformskim zakonima te procesu euroatlanskih integracija.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović obavijestio je Satlera o zaključcima nedavnog sastanka rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH s čelnicima Vlade FBiH kao dobrom početku zajedničke saradnje na dobrobit svih stanovnika Federacije BiH.

- Prema mojoj procjeni, političko stanje u FBiH se stabiliziralo, imamo stabilnu parlamentarnu većinu i ovo je prilika krenuti jednom uzlaznom putanjom, ostavljajući iza sebe negativnu retoriku. Vrijeme je da se okrenemo donošenju nužnih reformi u oblasti energetskog, privrednog, zdravstvenog, ali i brojnih drugih sektora te rješavanju svih otvorenih pitanja, kako bismo zaustavili odlazak iz zemlje i otvorili nova radna mjesta, prije svega u realnom sektoru. Prilika je da pokažemo da je BiH evropska zemlja i da se trebamo i možemo ponašati evropski - istakao je predsjedavajući Martinović, koji se šefu Delegacije EU Johanu Satleru posebno zahvalio na njegovom zauzimanju za dobijanje kandidatskog statusa BiH u prošloj godini.

Satler je naglasio važnost članstva BiH u Evropskoj uniji kao i važnost zadržavanja pažnje na ovom dijelu Evrope. Kandidatski status BiH ocijenio je kao veliki iskorak na putu euroatlanskih integracija koje, kad je riječ o BiH, nemaju plan „B“.

Članovi rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, Slađan Ilić i Izen Hajdarević u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom istakli su dobru međusobnu saradnju i opredijeljenost za zajednički rad na donošenju svih važnih zakona, od reformskih, koji će ubrzati evropski put BiH, do zakona koji će osigurati kvalitetnije uslove življenja svih stanovnika BiH.

Martinović je pozvao Satlera da se zauzme za nastavak Twinning projekta koji zakondavnim tijelima vlasti pomaže u procesu prilagodbe standardima EU s posebnim naglaskom na podršku skupštinama kantona na kojima je veliki posao u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.