105 PROGRAMA I PROJEKATA

Za projekte iz oblasti obrazovanja Vlada FBiH izdvaja više od pola miliona maraka

Izuzetak su projekti koji traju do kraja godine, za koje korisnici izvještaj dostavljaju najkasnije do 15. januara 2024. godine

Vlada FBiH. Fena

FENA

1.6.2023

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 516.443 marke uplaćenih u budžet FBiH u 2022. godini.

Ovim sredstvima finansira se ukupno 105 programa i projekata, a koje je Federalno ministarstvo nakon provedenog javnog poziva predložilo Vladi, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

S ukupno 94.146 maraka finansira se 19 programa i projekata iz oblasti „Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije prosjačenja“, dok se s iznosom od 422.297 maraka finansira 86 programa i projekata iz oblasti „Učestvovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki“.

Federalno ministarstvo će najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava s korisnicima, koji su, prema ugovoru, obavezni da najkasnije do kraja 2023. godine Ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Izuzetak su projekti koji traju do kraja godine, za koje korisnici izvještaj dostavljaju najkasnije do 15. januara 2024. godine.

Ako korisnici sredstava ne dostave izvještaj u roku ili se dokaže da su sredstva trošena suprotno namjeni, ili sredstva nisu u potpunosti iskorištena, kao i da je korisnik s istim projektom aplicirao kod drugih nadležnih ministarstava na osnovu Uredbe, dužni su na pismeni poziv komisije u roku od osam dana izvršiti povrat sredstava u budžet Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.