NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

O pet tačaka dnevnog reda će se naknadno raspravljati u drugom čitanju: Nisu imali entitetsku većinu i kolegij nije postigao saglasnost

Između ostalog, riječ je o zaključcima Keše o izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu

Predstavnički dom PSBiH. N. Šaljić / Avaz

7.6.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić saopćio je da će se o pet tačaka dnevnog reda raspravljati naknadno u drugom čitanju, a nakon što nisu imali entitetsku većinu na ranijim sjednicama, a ni kolegij nije postigao saglasnost.

Riječ je o izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Šemsudina Dedića i Safeta Keše povodom rasprave o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli; izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Safeta Keše povodom rasprave o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu, izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključaka poslanika: Aide Baručije, Sabine Ćudić, Saše Magazinovića, Jasmina Emrića i Šemsudina Mehmedovića, povodom rasprave o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku sigurnost“; izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključaka poslanika Šemsudina Mehmedovića povodom rasprave o nacionalnoj strukturi rukovodstva, državnih/policijskih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti.

Usvojeno u različitom tekstu

Riječi je bilo o izvještaju Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Saša Magazinović je pojasnio da je riječ o tome da se kažnjava šaranje natpisa mjesta na jednom od dva pisma. On je naveo da je prijedlog već usvojen, ali u različitom tekstu i da je postignuta saglasnost o identičnom tekstu.

Govorilo se o izvještaju Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. Ovaj je prijedlog također ranije u različitom tekstu usvojen u oba doma, a nakon toga je komisija usaglasila tekst.

Kažnjavanje parkiranja na mjesto za osobe s invaliditetom

Saša Magazinović je kao dio komisije naveo da je riječ o tome da se kažnjava parkiranje na mjestu za osobe sa invaliditetom sa 200 KM, a da se u odnosu na raniji prijedlog briše dio koji se odnosi na kazneni bod.

O usaglašenim teksta ova dva zakona će se glasati nešto kasnije u toku dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.