FEDERALNI MINISTAR

Delić: Program garancije za mlade jedan od naših prioriteta

Program garancije za mlade, usvojen danas na sjednici Vlade, omogućit će sistemsku brigu za pitanja mladih, rekao je

Adnan Delić. Fena

FENA

14.6.2023

Pomoć Evropske unije za 110.000 domaćinstava u stanju socijalne potrebe, korak bliže do podjele sredstava krajnjim korisnicima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u vezi s danas usvojenim tačkama dnevnog reda na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kabinet resornog ministra Adnana Delića, tokom sjednice Vlade je saopćio da je usvojila nekoliko tačaka koje je delegiralo to ministarstvo.

Osim formalnih materijala koji se odnose na davanje saglasnosti javnim ustanovama na različite zahtjeve vezane za redovno poslovanje, Vlada je danas usvojila i Program utroška sredstava za podjelu paketa podrške energetski siromašnim domaćinstvima, koji je pomoć Evropske unije stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Pomoć siromašnim domaćinstvima

- Važno za napomenuti da je Programom utroška sredstava za podjelu pomoći EU siromašnim domaćinstvima jednokratna podrška porodicama u socijalnoj potrebi, ne pojedincima korisnicima socijalnih davanja, što ih ne isključuje, ali i ne čini automatski korisnicima ove pomoći. Program utroška podrazumijeva pomoć za 110.000 domaćinstava razvrstana u četiri kategorije, i to porodice u kojima nijedan član ne radi; korisnike penzija do iznosa zagarantovane penzije, porodice s djecom korisnicima dječijeg dodatka i jednoroditeljske porodice bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće - izjavio je Delić.

Naglasio je i da prijava na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć ne utiče na primanje redovnih socijalnih naknada: invalidnine, dječijeg doplatka, odnosno korisnici ovih naknada ne gube pravo na njih ukoliko se prijave na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć. Projekat podjele ove pomoći provodit će se u saradnji s općinama i centrima za socijalni rad, navedeno je u saopćenju iz kabineta ministra Delića.

Program garancije za mlade, usvojen danas na sjednici Vlade, omogućit će sistemsku brigu za pitanja mladih, naveo je također ovaj ministar u saopćenju.

Vlada FBiH donijela je, naime, danas Odluku kojom se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike određuje kao nosilac Programa garancije za mlade (GzM) i imenuje koordinator iz ovog ministarstva, koji će biti nosilac aktivnosti i u implementaciji Programa garancije za mlade u BiH u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Provjerena, inkluzivna i ambiciozna šema

Garancije za mlade (Youth Guarantee) su politička obaveza svih vlada država članica Evropske unije da obezbijede svim mladim ljudima do 30 godina kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku, i to u periodu od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje.

Garancija za mlade je provjerena, inkluzivna i ambiciozna šema aktivacije koju države članice Evropske unije koriste od 2013. godine kako bi omogućile nesmetan prijelaz mladih iz škole na posao, poduprle njihovu integraciju na tržište rada i osigurale da nijedna mlada osoba ne bude izostavljena, navedeno je u saopćenju iz Delićevog kabineta.

- U skladu s preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine, neophodno je implementirati program Garancije za mlade u BiH te izraditi kvalitetan plan za provođenje programa Garancije za mlade u BiH. S obzirom na to da se kasni s izradom plana implementacije Garancije za mlade, nama je ovo bio prioritet i jedan od prvih materijala koji smo pripremili za razmatranje na Vladi FBiH. Vlada je donijela Odluku da nosilac Programa bude naše ministarstvo i mi ćemo tu obavezu uzeti kao jednu od prioritetnih aktivnosti u Ministarstvu. Izabrali smo koordinatora pod čijim vodstvom će se izraditi i implementirati Plan garancije za mlade i krenuti u sistemsko rješavanje pitanja mladih u Federaciji - najavio je Delić.

Podsjetio je da se mladima odavno niko ne bavi na sistemski uređen, dugoročno usmjeren način te da je ovo prilika da to bude promijenjeno i da briga o mladima bude institucionalizirana i formalno-pravno uobličena.

Prilika za zaposlenje

Na taj način, ističe Delić, nastojat će se mladima pružiti prilika da zaposlenje i edukacije prilikom promjena zaposlenja traže u državi, ne van njenih granica.

Nakon usvajanja Inicijative za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka FBiH, na današnjoj petoj redovnoj sjednici Vlade FBiH, federalni ministar rada i socijaln politike saopćio je da je ovo prvi korak u pripremi strategije demografskog razvoja FBiH, strateški važnog dokumenta ne samo za ovaj entitet već i za cijelu državu.

Odljev stanovništva

- Negativan trend odljeva stanovništva je problem čitave Evrope i regije i ni mi nismo izuzeti. Kao najbolji način za određivanje populacionih mjera i politika vidimo izradu strateškog dokumenta koji će nam pokazati stvarno stanje u oblasti migracija, a to će nam biti temelj svih daljnjih mjera ne samo u oblasti socijalne politike, nego i u oblasti zapošljvanja i nizu drugih mjera koje su neophodne za oporavak našeg društva. Uz socijalne karte koje planiramo uraditi tokom mandata, ovo je sigurno jedan od najvažnijih projekata u našem resoru - naveo je ministar.

Najavio je i da će u izradi ove strategije učestvovati najistaknutiji stručnjaci iz javnog i nevladinog sektora te predstavnici akademske zajednice iz oblasti demografije i migracija.

- Kao nosioci vlasti i donosioci odluka, mi nemamo strateški dokument koji bi nam bio temelj i okosnica na osnovu kojeg ćemo planirati mjere oporavka našeg društva, a onda u dogledno vrijeme razmišljati i o preventivinim i mjerama poticajnim za zadržavanje stanovništva u našoj zemlji. Nemamo ni zvanične podatke o odljevu stanovnitva i uglavnom se oslanjamo na analize stranih agencija i Agencije za strance koja uglavnom ima podatke vezane za radne dozvole, ne i trajne migracije stanovništva - zaključio je Delić.

Očekuje se da će ova strategija omogućiti oporavak društva i potaknuti donošenje mjera koje će smanjiti odlazak stanovnika, posebno mladih i radno sposobnih kadrova.                   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.