MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Pitanje odlagališta otpada na Trgovskoj gori važna tema sastanka vlada BiH i Hrvatske

Navodi da između dvije države još nije regulisana granica na moru, odnosno pristup BiH otvorenom moru, te da biti otvoreno i pitanje o dva otočića

Zukan Helez. N. Šaljić

FENA

19.6.2023

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske bit će održana u utorak, 20. juna u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 11.15 sati.

45 tačaka sjednice

Ministar odbrane BiH Zukan Helez uoči puta u Zagreb kazao je da će na dnevnom redu sjednice biti 45 tačaka.

- Ima tačaka koje su protokolarnog karaktera. Najveći broj se odnosi na povezivanje, odnosno uspostavljanje novih graničnih prijelaza za potrebe lokalnog stanovništva. Između BiH i Republike Hrvatske i RH ima više otvorenih pitanja. Jedno je aktualno, a to je odlaganje otpada na Trgovskoj gori, te rješavanje problema ljudi koji žive u djelovima Banje Luke, prema Bihaću, Karajini, u Bosanskoj Dubici. Zatim imamo dvije vodne akumulacije, Buško blato gdje bi Hrvatska trebala da vraća dio novca od toga, a druga, Gornji Horizonti, koja je na štetu Hrvatske - kazao je Helez.

Navodi da između dvije države još nije regulisana granica na moru, odnosno pristup BiH otvorenom moru, te da biti otvoreno i pitanje o dva otočića.

Saradnja ministarstava odbrane

- Također, BiH ima značajnu imovinu u Hrvatskoj koju sada prilično nezakonito koriste građani ili država Hrvatska. Sve su to pitanja o kojima ćemo otvoriti razgovore- kazao je Helez.

Kada je u pitanju saradnja minstarstava odbrane dvije države Helez je najavio da je BiH zaiteresirana za radar, koji je do sada koristila Hrvatska, a koji bi pokrivao bh. nabo. Radar Hrvatskoj više ne treba, obzorom je sada članica NATO-a.

- Namo bi to dobro došlo, dok ne uđemo u NATO - kazao je Helez nakon današenje svečane akademije održane u Domu oružanih snaga BiH u povodu 20 godina partnerstva BiH i Merilenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.