MINISTAR ODBRANE

Helez razgovarao s novoimenovanim ambasadorima BiH

On im je posebno predstavio najznačajnije aspekte bilateralne vojne saradnje sa zemljama koje se ističu kao najveći partneri Bosni i Hercegovini

Zukan Helez s novoimenovanim ambasadorima. Fena

FENA

26.6.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas četvoricu novoimenovanih ambasadora BiH, kako bi im dao diplomatske smjernice pred odlazak u državne službe.

S ministrom Helezom su razgovarali ambasadori BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Osman Topčagić, Kraljevini Belgiji Erol Avdović, Japanu Mato Zeko i u Egiptu Sabit Subašić.

Ministar Helez je istaknuo nastojanja da se u svim diplomatskim predstavništvima BiH govori zajedničkim stavovima, da se sa svim zemljama dalje razvijanju bilateralni odnosi, te otvara mogućnost za jačanje svake saradnje na korist cijele države BiH i njenih stanovnika.

On im je posebno predstavio najznačajnije aspekte bilateralne vojne saradnje sa zemljama koje se ističu kao najveći partneri Bosni i Hercegovini, naglasio multilateralne i bilateralne projekte kojima se najviše pomaže razvoj i modernizacija Oružanih snaga BiH te naznačio s kojim zemljama treba pokušati više sarađivati, kako u smislu odbrane, tako i u razvoju privrede, kulture i svake druge djelatnosti.

Ambasadori su izrazili zadovoljstvo sastankom s ministrom Helezom, te mu zahvalili na datim smjernicama, koje su ocijenili iznimno korisnim. Svi su iznijeli svoje viđenje daljnjeg razvijanja odnosa sa zemljama u kojima će služiti, a ministar Helez je naglasio da u svojim diplomatskim kontaktima uvijek ističu optimizam kada je riječ o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.