SARAJEVO

Upriličena izložba "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata"

Izložbi su prisustvovali brojni posjetitelji, među kojima su bili predstavnici boračkih udruženja te njegovi saborci iz brigade

Izložba o Enveru Šehoviću. JU Fond memorijala KS

S. S.

27.7.2023

Povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije slavnog komandanta, Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizirao je izložbu "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata". Izložba je dio manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023" i postavljena je u Memorijalnom centru Trg heroja u Sarajevu. Autor izložbe je kustos Fond Memorijala Azem Heljić.

Enver Šehović bio je komandant Prve slavne, kasnije i viteške brigade, izuzetan borac, vojnik i komandant. Njegova brigada ostvarila je niz značajnih pobjeda u odbrani Sarajeva. Poginuo je 27. jula 1993. godine u odbrani brda Žuč, u svojoj 27. godini života. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Trajno zabilježen

Autor izložbe kaže kako je Enver Šehović bio je izuzetan čovjek, vojnik i komandant, čiji je doprinos u oslobodilačkom ratu i Historiji Bosne i Hercegovine ostao trajno zabilježen.

-Bio je oficir časne Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i jedan od devet dobitnika ordena Heroja oslobodilačkog rata - naglasio je Heljić.

Izložba "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata" kroz 18 panela obogaćenih autentičnim fotografijama, prikazima dokumenata, tekstovima i sjećanjima njegovih saboraca oslikava život, djelo i ratni put Envera Šehovića.

Izložbi su prisustvovali brojni posjetitelji, među kojima su bili predstavnici boračkih udruženja te njegovi saborci iz brigade. Njihova podrška ovom događaju dodatno je naglasila važnost Envera Šehovića i njegove uloge u odbrani Bosne i Hercegovine.

Prošlost grada

Posjetitelji izložbe stiču dublje razumijevanje ne tako davne prošlosti grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine te uče o hrabrosti, odlučnosti i žrtvi koja je uložena kako bi se odbranila sloboda i mir.

Direktor Fonda Memorijala KS Ahmed Kulanić naglasio je važnost čuvanja sjećanja na heroje kao što je Enver Šehović, ističući da oni trebaju biti uzor mlađim generacijama.

- Edukacija o hrabrosti i požrtvovanju naših heroja ključna je kako bismo osigurali da ne zaboravimo njihovu žrtvu u borbi za mir i neovisnost današnje Bosne i Hercegovine - kazao je Kulanić, saopćeno je iz JU Fond memorija KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.