KONAČNO

Vlada FBiH proglasila srijedu Danom žalosti zbog tragedije u Gradačcu

Ranije je Vijeće ministara odbilo na nivou države proglasiti dan žalosti, uz obrazloženje da nisu glasali ministri iz RS-a

N. Šaljić / Avaz

M. Aš.

14.8.2023

Vlada Federacije na današnjoj  telefonskoj sjednici donijela je odluku da u srijedu proglasi Dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu.

Ranije je Vijeće ministara odbilo na nivou države proglasiti dan žalosti, uz obrazloženje da nisu glasali ministri iz RS-a, tačnije Nenad Nešić i Staša Košarac.

Međutim, Vlada FBiH konačno je donijelo ovu odluku na entitetskom nivou. Čak je i Vlada RS jutros odlučila da dan žalosti bude u srijedu.

Naime, kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u Federaciji.

Vlada FBIH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, a obzirom da je Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, odlučeno je da Dan žalosti u FBiH također bude u srijedu. Na taj način, uprkos ne proglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. godine

Podsjećamo, pomahnitali ubica Nermin Sulejmanović ubio je u petak tri osobe, tri ranio, a zatim počinio samoubistvo.

Ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović, koju je brutalno likvidirao prenosio je uživo na Instagramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.