OČITA ZLOUPOTREBA

Afera "Salko": Hoće li Tužilaštvo BiH otvoriti istragu protiv Osmice, Zildžića nema u evidenciji OSA-e, a ipak imao iskaznicu službe!?

Ali, Zakon o OSA-i je jasan. U članu 61. precizno piše ko može imati iskaznicu i da to mora biti uposlenik

Osmica agenciju privatizirao za potrebe Bakirove SDA. Avaz

M. Aš.

20.9.2023

Salko Zildžić, SDA parlamentarac i Bakirov radikalni jurišnik, uhapšen je prije tri dana u Srbiji i određen mu je jednomjesečni pritvor, o čemu je "Avaz" sinoć prvi pisao.

Imao pištolj

Razlog za hapšenje je što je pokušao preći granicu s pištoljem. Iako je imao dozvolu za njega u BiH, on ga nije smio unositi u drugu državu, zbog čega je i uhapšen i pritvoren.

No, ono što baca dodatno sjenu na povezanost Zildžića i struktura SDA je očigledna veza s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA-e, jer je kod Zildžića pronađena iskaznica ove tajne službe.

Postavlja se pitanje odakle Bakirovom jurišniku iskaznica obavještajne agencije i kako mu je OSA, očigledno u mandatu Osmice, izdala iskaznicu.

Kako nam je potvrđeno, u evidenciji OSA-e zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdate iskaznica i bedž ove sigurnosne agencije. Na ovaj način,  Mehmedagić je počinio teško krivično djelo, dajući ilegalno iskaznicu radikalnom Salki.

Iskaznica Zildžića. Avaz

Ovo je već posao za Tužilaštvo BiH i pitanje je hoće li biti otvorena istraga protiv Bakirovog privatnog policajca zbog očiglednog krivičnog djela zloupotrebe položaja.

Kako "Avaz" već godinama piše i upozorava, bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica i blizak prijatelj Izetbegovića i Zildžića, često je zloupotrebljavao svoju poziciju i izdavao iskaznice članovima SDA i osobama iz krim miljea, poput Denisa Stojnića, Elvisa Keljmendija i drugih.

Poseban propis

Ali, Zakon o OSA-i je jasan. U članu 61. precizno piše ko može imati iskaznicu.

- Zaposlenim se daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije.

Osim toga,  generalni direktor OSA-e, po zakonu, ima diskreciono pravo da daje počasne iskaznice. Ali, procedura je jasna. Počasne iskaznice mogu imati samo bivši uposlenici OSA-e koji su penzionisani.

Sve drugo je očita zloupotreba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.