IMA SE, MOŽE SE

Gradonačelnica počastila "Sarajevo-osiguranje“: Karić novcem građana obnavlja fasade privatnih firmi

Projekt obnove fasada u Sarajevu poslužio i da se pomogne pojedinim privatnicima

Titova ulica: Obnavljanje zgrade „Sarajevo-osiguranja“. Facebook

A. Bajramović - D. Hadžović

9.10.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je prije godinu najavila projekt rekonstrukcije i restauracije fasada u užoj jezgri grada. U januaru ove godine ozvaničila je završetak radova na fasadi zgrade u Titovoj 29.

Uljepšavanje zgrada

I u tome ne bi bilo ništa sporno, da dotična zgrada nije u vlasništvu „Sarajevo-osiguranja“, većinski privatnog osiguravajućeg društva s 45,48 posto državnog kapitala koji je, kako je navedeno na internet-stranici društva, u procesu prodaje.

Ne umanjujući značaj projekata koji uljepšavaju i turistima privlačnijim čine Sarajevo, s razlogom se nameću pitanja zašto se javnim novcem sanira objekt jedne privatne kompanije s višemilionskim prihodima, te imaju li vlasnici i drugih privatnih, stambenih i poslovnih objekata pravo da dobiju ovakvu podršku Grada Sarajeva.

Iz Gradske uprave odgovaraju da je riječ o obnovi fasada na zgradama koje čine ulične nizove i da je cilj, osim vraćanja reprezentativnog izgleda gradskih ulica, očuvanje fizičke strukture historijske jezgre grada.

No, očigledno je da se obnova zgrada u javnom vlasništvu iskoristila da se pogoduje i pojedinim privatnim vlasnicima o trošku građana, računajući da to neće biti primijećeno ili problematizirano.

Hrvić: Jedan od vlasnika „Sarajevo-osiguranja“. Facebook

Inače, drugi najveći vlasnik ove kompanije i ujedno član Nadzornog odbora „Sarajevo-osiguranja“ je Rusmir Hrvić, vlasnik „AS Holdinga“.

Saglasnost Ministarstva

Iz Gradske uprave navode da su radovi izvedeni u skladu sa saglasnostima Federalnog ministarstva kulture, odnosno Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Okončana je i sanacija fasada na susjednim objektima u ulici Maršala Tita broj 27 i 33, koje zajedno čine sjeverni niz glavne sarajevske ulice.

- Grad Sarajevo prilikom realizacije ovog projekta ne zadire u udio vlasničkih odnosa, vodimo se očuvanjem historijske jezgre grada Sarajeva i obnovi nacionalnih spomenika. 

Svi zainteresirani imaju pravo podnijeti zahtjev za sanaciju fasada, s tim da se akcent stavlja na historijsku jezgru grada i na fasade koje se rekonstruiraju prvi put od završetka opsade - stoji u odgovorima koje smo dobili.

Ulični nizovi

Do sada su završeni radovi na objektima koji čine ulične nizove, i to u ulici Maršala Tita 21, Maršala Tita 19, na uglu ulica Maršala Tita 17 i Pruščakova 2-4, Maršala Tita 33 i Kaptol 1, Maršala Tita 27, Maršala Tita 29, radovi su u toku u ulici Brodac na objektu “Beledija”, a uskoro se očekuje i početak radova na susjednim objektima u ulici Brodac 2 i na uglu ulice Safet-bega Bašagića 4 i 2, te Kračule. 

Planirana je i sanacija fasada objekata „Gospođicina kuća“ u Hamdije Kreševljakovića 1, „JAT“-ovog nebodera u Ferhadiji, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Hamdije Kreševljakovića 55, Palate Marindvor u Maršala Tita 1, fasade na uglu Štrosmajerove i Zelenih beretki 7, te objekata u uglu ulica Muveketa 1 i Zelenih beretki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.