SARAJEVO

Senatori Šahin i Velš: Budućnost BiH mora biti u potpunosti evropska, sigurna, slobodna i u miru

Šahin je dodala i da podrška Ukrajini također znači i podršku za zapadni Balkan

Senatori sa ambasadorom Marfijem na konferenciji. Fena

H. J. I.

16.10.2023

Američki senatori Džin Šahin (Jeanne Shaheen) i Piter Velš (Peter Welch) bili su gosti na ceremoniji otvorenja Sarajevske sigurnosne konferencije.

Oni su u svojim obraćanjima još jednom potvrdili značaj Sjedinjenih Američkih Država kao saveznika i partnera Bosne i Hercegovine.

Stabilnost zapadnog Balkana

Senator Velš izjavio je kako Sjedinjene Američke Države imaju zajednički interes za stablinost zapadnog Balkana.

- Znamo da sigurnost ovog regiona utječe na cijeli evropski kontinent, ali i na Ameriku, u svemu ovom smo zajedno. Bosna i Hercegovina je prošlog decembra dobila kandidatski status za članstvo u EU, hajde da to ostvarimo. Budućnost Balkana je sa Zapadom, uvjeren sam u to. I vjerujem da budućnost Bosne mora biti u potpunosti evropska, sigurna, slobodna i u miru. I prikladno je da Evropska unija počne pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, i pozivam bosanske lidere koji su ovdje sa nama da urade sve u svojoj moći da pomognu taj proces. Mi u Americi nastavit ćemo našu podršku bosanskoj stabilnosti i sigurnosnim potrebama koje će omogućiti članstvo u Evropskoj uniji - zaključio je senator Velš.

"Cementirati put BiH"

Senatorica Šahin naglasila je kako smo propustili priliku prije deset godina da ostvarimo značajan napredak prema EU integracijama te da ne smijemo ponovno propustiti taj trenutak.

- U razgovore o jačanju evropske sigurnosti, moramo uključiti i zapadni Balkan - istakla je.

Šahin je dodala i da podrška Ukrajini također znači i podršku za zapadni Balkan.

- Ne smijemo propustiti priliku da cementiramo put Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji. Kao izabrani dužnosnici, nismo birani da tražimo izgovore. Mi nećemo napustiti vašu stranu. Podrška Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i zapadnom Balkanu je snažna, dolazi iz obje stranke i odlučni smo da nastavimo podržavati potpune euro-atlantske integracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.