"AVAZOV" ODGOVOR

Benjamina - žena, majka, kraljica (političke gluposti): Nismo napisali da si navučena na heroin, nego na lajkove

„Avaz“ iznosi "neistine" tako što objavi dostupnu i provjerenu informaciju Tužilaštva KS da je uprava Grada pod istragom zbog neplaćanja poreza

Benjamina Karić. Grad Sarajevo

Danijal Hadzovic

31.10.2023

Benjamina Karić rođ. Londrc, žena, majka i  komentatorica na društvenim mrežama i u slobodno vrijeme iz nekog razloga gradonačelnica Sarajeva (a nismo sigurni da od pisanja po društvenim mrežama išta stiže raditi na toj poziciji), nakon što je pisala pisma državnim tajnicima susjednih zemalja koje je zamijenila sa sumnjivim tipovima koji joj ostavljaju komentare na društvenim mrežama, komentirala s influensericama adekvatnost boja na obnovljenim fasadama u Titovoj, prozivala predsjednika Hrvatske, prepucavala se sa stranim ambasadorima, rješavala konflikte na Bliskom istoku, radikalnim ultradesničarima dijelila zlatnike, sastajala se s nacionalističkim fanaticima po dijaspori, dijelila baklave, odbijala omogućiti ljudsko pravo organizatorima „Povorke ponosa“ da plate osvjetljavanje Vijećnici u bojama LGBT, čestitala građanima kalendar umjesto Božića, prisvajala sebi zasluge za poteze kolega iz vlasti s kojima niti je imala veze niti je mogla imati…, dakle raditi sve što nije u njenoj nadležnosti, sada je stigla komentirati i tekstove „Dnevnog avaza“ o njoj.

Optužuje nas lajkonačelnica Sarajeva da smo o njoj iznosili neistine koje ne možemo ničim da potkrijepimo.

- Poredili su me sa ratnim zločincem Šešeljom, bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom, nazivaju me “narkomanom navučenim na žuto”, navode da rekonstruišemo fasade privatnim firmama, da Grad i ja ne plaćamo PDV za Vijećnicu i još niz neistina i uvreda – podijelila je ona sa svojim vjernim pratiocima.

Lažni navodi

Zanimljivo da Karić rođ. Londrc „Avaz“ optužuje da iznosi neistine tako što navodi niz neistina, a evo o čemu se radi:

- „Avaz“ Karić rođ. Londrc nije poredio sa Šešeljom, nego smo prenijeli negativne komentare građana na račun njenog rada, među kojima je bio i jedan koji je njen nacionalistički populizam poredio s onim Vojislava Šešelja.

- Niko je nije optužio da je „narkoman navučen na žuto“, nego je konstatacija glasila da je „navučena na lajkove k'o narkoman na žuto“. U pitanju je stilska figura koja se zove „poređenje“, ali moguće je da se poznavanje tih pojmova nije zahtijevalo od predavača na uglednom univerzitetu u Travniku. Zašto je Karić prepoznala i upamtila da je neko nazvao narkomanom navučenom na žuto, bojimo se uopšte dalje i analizirati.

- Kada je riječ o poređenju s Lukašenkom, manir da se zabranjuju muzički događaji koji ne odgovaraju velikim vođama jeste manir onih režima koje personificiraju lideri poput bjeloruskog diktatora, ali ne i praksa demokratskih zemalja. Ako joj se ne sviđa poređenje, gradonačelnica bi trebala dvaput razmisliti prije nego što se pred svojim „narodom koji joj vjeruje“ krene pravdati riječima „Nemam ovlasti da zabranjujem koncerte“, iz čega se jedino može iščitati da bi možda i zabranjivala da ima.

- Kada je riječ o rekonstrukciji fasada, činjenica jeste da je u programu rekonstrukcije fasada u Titovoj ulici rekonstruirana i zgrada koja je u vlasništvu „Sarajevo osiguranja“. Ovi navodi su potkrijepljeni fotografijama i faksimilima, a gradonačelnica navode nije zvanično demantirala.

- Kada je riječ o tvrdnji da je „Avaz“ slagao da „Grad i ja ne plaćamo PDV za Vijećnicu i još niz neistina i uvreda“, a što ju je vjerovatno i najviše pogodilo jer je nakon ovog teksta reagirala, Karić još jednom skrećemo pažnju da to naš medij nije ni izmislio ni iskonstruirao, nego objavio potvrđenu informaciju o istrazi koju vodi Tužilaštvo Kantona Sarajeva. Dakle, prema logici pravnice Karić, „Avaz“ iznosi "neistine" tako što objavi dostupnu i provjerenu informaciju da je uprava Grada na čijem je čelu pod istragom zbog neplaćanja poreza.

Naravno, jasno je da je taktika Karić ovdje da, kao i u svemu ostalom, izigravanjem žrtve i poštene prostodušne djevojke iz mahale koja se samo pošteno bori za narod dok zle sile nasrću na nju, na jeftinom populizmu pokupi dodatne simpatije i podršku njenih pratilaca na društvenim mrežama, koje u stvarnosti tretira tek kao glasačko tijelo koje sutra treba izlevatiti da zadovolje njenu beskrajnu političku ambiciju i zaokruže je na izborima.

Podrška naroda

Potvrđuje to i u zadnjoj rečenici svog komentara u kojem kaže: „Ono što me ohrabruje je činjenica da narod prepoznaje moj rad i da mi narod vjeruje - što mi daje snagu i volju da nastavim“.

Lijepo je što je toliko sigurna da narod prepoznaje njen rad i da joj vjeruje, samo bojimo se u ovom slučaju da ono što prepoznaje narod nije njen rad, nego su to Facebook objave u kojima komentriše sve i svašta i u kojima uvijek cilja da napiše upravo ono za šta procijeni da će se najvećem broju ljudi najviše svidjeti.

A to je ne čini osobom koja vuče ispravne i za taj isti narod korisne poteze, nego tek najprizemnijim oblikom populiste. No, nek bude toliko presamouvjerena u podršku naroda. Ankete na portalima joj nisu pouzdano sredstvo.

I kada se već poziva na podršku naroda, „Avaz“ po tom pitanju ima puno pouzdanije parametre – činjenicu da smo najveći medij u historiji ove zemlje i najtiražnija novina od nastanka do danas.

Što se nas tiče, Benjamina Karić nije toliko strateški važna osoba da bi bila u nečijim tajnim zavjerama. Poštujemo da je žena i majka, ali ima i pjesma: "Žena, majka, kraljica" (političke gluposti) te je u tome možda njen jedini i stvarni problem.

A pritom smo u uređivačkoj politici zauzimali jasne principe i zagovarali politike koje smatramo korisnim za bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu kao državu, čak i onda kada one možda i nisu bile najpopularnije. Možda bi na našem primjeru mogla nešto i naučiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.