DOKUMENTI OTKRIVAJU

Sebija se preračunala: Nije potrebna saglasnost ministra zdravstva za smjenu direktora KCUS-a

Sebijina smjena je neizbježna, a za v. d. direktora danas će biti postavljen, što smo i najavili prije 20 dana, dr. Alen Pilav

Šta je Mandić pisao 2015.godine. Avaz

M. Aš.

27.11.2023

Upravni odbor KCUS-a će danas u 16 sati održati drugu redovnu sjednicu. Na dnevnom redu će se naći prijedlog odluke o razrješenju generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kao i prijedlog odluke o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a.

Sve jasno

Na sjednici održanoj 30. oktobra Upravni odbor je donio odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a prije isteka mandata.

No, Izetbegović tvrdi da su imenovanje novog UO KCUS-a, kao i zahtjev za njenu smjenu nezakoniti. O tome će danas raspravljati članovi UO. Međutim, Sebija se tokom izjašenjenja na zahtjev UO KCUS-a, izgleda, preračunala.

Dokazuje to i dopis koji je u posjedu "Avaza" iz decembra 2015. godine. Tada je tadašnji ministar zdravstva Vjekoslav Mandić upoznao UO KCUS-a "da ne postoji zakonski temelj za davanje saglasnosti na razrješenje direktora zdravstvene ustanove i postavljanje vršitelja dužnosti direktora od federalnog ministara zdravstva već samo na imenovanje direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, odnosno suosnivač Federacija."

S druge strane, Statut predviđa drugačije. Da UO razrješava direktora uz saglasnost.

Ali, kako stvari stoje, ovo će danas biti posljednji dan da će Sebija Izetbegović upravljati KCUS-om. Njena smjena je neizbježna, a za v. d. direktora danas će biti postavljen, što smo i najavili prije 20 dana, dr. Alen Pilav. Pitanje je hoće li ova odluka ipak biti zakonita.

Imena kandidata

Inače, UO KCUS-a će raspravljati i o kandidatima za direktora nakon okončanog konkursa. Prijave su poslali Ismet Gavrankapetanović, ali i Mevludin Mekić, Alen Pilav i Sanela Salihagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.