RAZGOVOR

Premijer FBiH Nermin Nikšić za “Avaz“: Fiskalne reforme su prioritet

Za nekoliko mjeseci smo uspjeli ispuniti više prioriteta nego prethodne vlasti godinama, rekao je

Nikšić: Formirat ćemo federalni USKOK. N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

29.12.2023

Ambijent i način rada, jednoglasne odluke i međusobno povjerenje umjesto blokada, kao i koordinacija s Parlamentom FBiH, neki su od najvažnijih rezultata Vlade u proteklih osam mjeseci, smatra premijer FBiH Nermin Nikšić.

Fond solidarnosti

Od usvojenih zakonskih rješenja izdvaja set energetskih zakona koji je godinama bio blokiran, a već se primjenjuje.

- Pokazali smo da se ne ustručavamo uhvatiti ukoštac s problemima koji su godinama ostajali na marginama, poput nedostatka novca za liječenje teško oboljele djece ili oboljelih od karcinoma, nedostatka novca u Fondu solidarnosti, stečajnog postupka u “Zraku”, štrajka u “Mittalu”, osiguranja prostora za sjedište posebnih odjela Tužilaštva i Vrhovnog suda. Pomagali smo povratnicima, studentima, socijalnim kategorijama, našim uspješnim sportistima - kaže Nikšić.

Zadovoljan je i usvajanjem uredbe kojom je omogućena neoporeziva isplata dvije prosječne plaće radnicima, “zaključavanjem” cijena namirnica, zadržavanjem iste cijene struje za građane, ograničavanjem poskupljenja za privredu.

Nakon interventnih odluka kojima su osigurani nabavka lijeka za djecu oboljelu od cistične fibroze te novac za Fond solidarnosti za 2024. godinu najavljuje sistemsko rješenje za Fond iz kojeg se finansira liječenje osoba s najtežim oboljenjima.

Dodaje da Vladu FBiH u 2024. očekuje i usklađivanje potreba i očekivanja poslodavaca i radnika, da radnici budu pošteno plaćeni, da se zaustavi iseljavanje ljudi, a da penzioneri imaju dostojanstven život.

- Intenzivno radimo na usvajanju fiskalne reforme koja zahtijeva više vremena. Potrebno je stvoriti budžetsku stabilnost da ne bismo time proizveli druge probleme. Intenzivno radimo i na formiranju specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, odnosno federalnog USKOK-a. Pronašli smo adekvatan prostor, koji je godinama bio opravdanje da se ne osnuju ova tijela, raspisani su konkursi za sudije, tužioce i druge kadrove, tako da bi to trebalo zaživjeti tokom 2024. godine - ističe Nikšić.

Blokirane reforme

Nikšić očekuje da će odluka o početku pregovora o članstvu u EU u martu biti pozitivna ako BiH ispuni obaveze. Dodaje da ne treba očekivati da nam takvu odluku Brisel pokloni iz sažaljenja ili zbog geopolitičke situacije, već da ona bude zaslužena godinama blokiranim reformama.

- Za nekoliko mjeseci smo uspjeli ispuniti više prioriteta nego prethodne vlasti godinama. Iza nas je skoro decenija vladavine koju su obilježile opstrukcije i blokade. Nismo mi promijenili ni Dodika ni Čovića, niti to možemo, kao što ni oni ne mogu promijeniti ni mene ni bilo koga drugog. Ali smo promijenjenim pristupom, razgovorima uspjeli postići nešto što je ranije bilo nezamislivo. Dogovorili smo zakone oko kojih su se godinama vodile rasprave. Borit ćemo se, iskreno, da dogovorimo i preostale jer nam je cilj otvaranje pregovora s EU - kaže Nikšić.

Najveća rata vanjskog duga

Obećava odlučan iskorak ka vladavini prava, izgradnji pravne države, fiskalnu reformu i disciplinu.

- Nema rješenja preko noći, već moramo ići u skladu s aktuelnom finansijskom, političkom i društvenom situacijom. Ostvarili smo napredak po pitanju olakšanja života naših građana, ostaje nam fokus na penzionerima. Posredujemo u rješavanju problema i u velikim kompanijama – od “Zraka” do “ArcelorMittala” i “Gikila”, gdje smo nalazili načine da zaštitimo radnike, a da ne ugrozimo poduzetnike. U narednoj godini bit ćemo limitirani otplatom najveće rate vanjskog duga, zbog čega s posebnom pažnjom pristupamo planiranju budžeta kako bismo maksimalno zaštitili socijalne kategorije, penzionere - navodi Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.