SUSRETI

Ambasadorica Kovačević-Bajtal i ministar Beroš: Memorandum o saradnji u zdravstvu potpisati na državnom nivou

Ambasadorica Kovačević-Bajtal je inicirala i zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Sa današnjeg sastanka. Facebook

Al. B.

30.1.2024

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal sastala se s ministrom zdravstva Hrvatske Vilijem Berošem, s kojim je razgovarala o saradnji dviju zemalja u oblasti zdravstva i socijalne politike.

Mogućnost njenog unapređenja vezana je za Memorandum o saradnji između Ministarstava zdravstva Hrvatske i FBiH, koji je potpisan 27. decembra 2011. godine, ali se ne primjenjuje zbog nemogućnosti saradnje u nekim oblastima poput programa transplantacije, ali i podijeljenih nadležnosti u zdravstvu u FBiH, između entiteta i kantona. 

Ocijenjeno je korisnim, a s hrvatske strane i prihvatljivim, da se ovaj Memorandum zaključi na državnom nivou, uz poštovanje i provođenje potrebnih procedura.

Ukazano je i na potrebu zaključivanja novog Protokola o saradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa i tkiva, s ciljem omogućavanja prekogranične razmjene ljudskih organa i brže dostupnosti tih organa za visoko urgentne pacijente. Neophodan uvjet za zaključivanje novog protokola je, sa strane Bosne i Hercegovine, zaključivanje Osnovnog bilateralnog sporazuma o saradnji s Eurotransplantom.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal je inicirala i zaključivanje sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Radna verzija bit će pripremljena na ekspertnom nivou, a nakon toga bit će nastavljen rad na zaključenju sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.