REAKCIJA

Nešić o otvaranju pregovora: Sve možemo postići ako postoji dobra volja

Ovim se još jednom potvrđuje da je Ministarstvo sigurnosti lokomotiva evropskog puta BiH i to će nastaviti do punopravnog članstva u EU

Nenad Nešić. Fena

S. S.

12.3.2024

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić (DNS) pozdravio je izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) u Evropskom parlamentu, da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU.

Ministar Nešić je istakao veliki doprinos Ministarstva sigurnosti BiH i tima koji vodi ovom historijskom rezultatu i napretku na putu ka EU, a koji je Fon der Lajen ocijenila kao najveći u prethodnih deset godina.

Na listi ostvarenih rezultata, koje su u Evropskoj komisiji ocijenili ključnim za donošenje ovakve pozitivne odluke, najviše je iz resora Ministarstva sigurnosti BiH, među kojima se ističu Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, otpočinjanje pregovora o sporazumu s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), uspostava pune operativne saradnje s EUROPOL-om….

Ovim se još jednom potvrđuje da je Ministarstvo sigurnosti lokomotiva evropskog puta BiH i to će nastaviti do krajnjeg cilja i punopravnog članstva u EU, naveli su.

- Ovaj cilj ostvaren je zahvaljujući saradnji i naporima i svih drugih institucija i nivoa vlasti. To pokazuje da sve možemo postići ukoliko postoji dobra volja, jasan zajednički cilj, međusobno uvažavanje, te poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti. Benefiti ovog ostvarenja vjerujem da će biti vidljivi vrlo brzo jer činjenica da smo čvrsto na putu ka evropskim integracijama, s uspostavljenim evropskim standardima i vladavinom prava, bit će signal i stranim investitorima koji će ovu zemlju prepoznati kao perspektivnu za ulaganja - kazao je Nešić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.