DOBIJEN KAO DONACIJA

Helikopter OSBiH koji je pao u Jablaničko jezero se ne proizvodi 40 godina, evo koliko košta

Oružane snage BiH nisu jedine koje ga koriste i ovaj model helikoptera, on je česta pojava u policijskim snagama iz regiona

Helikopter "UH-1H Huey“. nwhelicopters.com

29.8.2024

Pad helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablaničko jezero priuštio je jedan šokantan prizor. Četveročlana posada, na svu sreću, prošla je samo s lakšim povredama i nije bilo težih posljedica.

Kada je onaj najgori period prošao, može se posvetiti procjeni materijalne štete koja je nastala padom, a ona, zaista, nije mala.

Naime, u Jablaničko jezero pao je helikopter „UH-1H Huey“, iz sastava Brigade vazdušnih snaga, a riječ je o helikopteru koji nije rijetka pojava u ovoj regiji. Međutim, nije riječ ni o najnovijem izumu tehnologije, a za to je mnogo potvrda.

Američka donacija

Pomenuti helikopter je nabavljen američkom donacijom nekadašnjoj Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine, koja ne postoji već 18 godina, a donacija je dobijena još ranije. Tada su donirani rabljeni helikopteri, koji su dobijeni remontirani s obnovljenim motorima i komponentama.

Još više začuđuje činjenica da se helikopter „UH-1h Huey“ koristio još za vrijeme Vijetnamskog rata, a da je masovna proizvodnja prekinuta još 1980. godine, što nas dovodi do toga da je helikopter koji je pao u Jablaničko jezero vrlo vjerovatno proizveden prije toga.

Naravno, iako je proizveden davno, ne znači da nije za letenje. Održavnje letjelice i raspoloživost rezervnih dijelova su glavni faktori u njegovom korištenju. Praksa je slična kao i sa ostalim vozilima, a prednost helikoptera je što je korištenje nije na dnevnoj bazi, pa uz redovno održavanje se može koristiti na duže staze.

Nisu jedini

Ipak, cijena jednog helikoptera nije sitnica. Prema stranicama koje se bave prodajom i procjenom helikoptera, njegova vrijednost je između 700 hiljada i 900 hiljada dolara (1.2 miliona – 1.6 miliona KM).

Doduše, ovi helikopteri nisu jedini koje OSBiH imaju u posjedu. Između ostalog, prije tri godine su nabavljena četiri modela poboljšanog „UH-1H-II“ helikoptera. Oni su 2021. godine dopremljeni u BiH iz SAD-a, a za njih je plaćeno 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno tadašnjih 7.5 miliona KM.

Istražili smo i da li se koriste ovi helikopteri u nekim od zemlja Balkana, odnosno iz regiona. I naišli smo na zanimljiv podatak da ga sve policijske snage od Sjeverne Makedonije do Slovenije imaju na raspolaganju, dok helikopter „UH-1H Huey“ u Crnoj Gori i Sloveniji koriste oružane snage ovih zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.