"AVAZ" NA LICU MJESTA

Helez na mjestu pada helikoptera: Sve se desilo u 40 sekundi, brzo su reagovali drugi vojnici

Da je koja sekunda kasnije bila, pitanje je šta bi se desilo

Zukan Helez. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

28.8.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez nakon što je posjetio lice mjesta u Buturović Polju, gdje se danas prijepodne u Jablaničko jezero srušio helikopter Oružanih snaga BiH, obratio se brojnim novinarskim ekipama.

Ponovio je da se helikopter srušio uoči sutrašnje redovne vježbe, zakačivši žicu dalekovoda.

- Presjekao je dvije žice, a treća ga je oborila i pao je u vodu. Na svu sreću, brzom reakcijom i pilota, sva četiri člana posade, njihovom staloženom i smirenom reakcijom, kao i iz Civilne zaštite Konjic te pripadnika Oružanih snaga koji su čamcima pristigli, sve to dešavalo 40 sekundi. Da je koja sekunda kasnije bila, pitanje je šta bi se desilo. Ponavljam, na svu sreću, nama je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava - rekao je Helez.

Dodao je da sad slijedi procedura vađenja ovog helikoptera te da su na licu mjesta kantonalna tužiteljica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i državni tužilac Tužilaštva BiH.

- Nakon kompletnog uviđaja mi ćemo određene radnje poduzeti u skladu s Ustavom i zakonom. Moram da naglasim da su već svijeta zvali, od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Turske i brojnih drugih država, te izrazili želju da nam pomognu. Naravno, to je odgovor na ono što su i Oružane snage radile u proteklom periodu - naveo je.

Nije mogao odgovoriti kada će helikopter tačno biti izvučen iz vode, jer tome trebaju prethoditi sve neophodne mjere i radnje.

- Tužilac mora prvo pripremiti izvještaj, mi imamo svoju ekipu stručnjaka koja će to procijeniti. Helikopter se natopio vjerovatno vodom i sad je puno teži, otprilike oko 10 tona i kad se sve to završi,  vidjet ćemo na koji način. Već su ponudili iz NATO-a u Bosni i Hercegovini pomoć, također, iz EUFOR-a, general Štic, a vidjet ćemo, ima i varijante da se na brani zaustavi voda, pa da se izvuče helikopter i tek onda ćemo utvrditi pravo stanje - kazao je Helez.

Ostalo 10 helikoptera

Na pitanje jesu li sada ostala samo dva helikoptera koja su u Banjoj Luci, Helez je kazao da je ostalo 10 helikoptera.

- Mi imamo ukupno 11 helikoptera i stvarno mi nije jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptera. Sve je potpisano platili smo, još pet helikoptera treba da vežemo, imat ćemo 16 helikoptera, šest za gašenje požara - rekao je Helez. 

On se iz Buturović Polja zaputio u bolnicu Konjic da posjeti helikoptersku posadu za koju je, rekao je, ljekar naveo da će biti otpušteni na kućno liječenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.