GRADAČAC

Heroini Derviši Mujčinović sugrađani će ispuniti želju: Bivšu pripadnicu Armije RBiH šalju na hadž

Ona je to zaslužila, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je bila od početka do kraja rata pripadnica Armije RBiH

Dobri sugrađani Dervu nisu ostavili samu. Facebook

15.5.2024

Da se heroine ne zaboravljaju, dokaz je Derviša Mujčinović, poznatija kao Derva, iz Gradačca. Derva je oduvijek imala želju da ode na hadž, ali zbog nedostatka finansija ona to sebi nije mogla priuštiti. Međutim, kada su saznali za njenu želju, članovi neformalne online grupe građana „Ilvana“ odlučili su pomoći Dervi da ispuni svoju jedinu želju.

Značajna uloga

- Kada smo saznali za želju naše heroine, odmah smo organizirali akciju, nas hiljadu dalo je po 10 KM da pošaljemo Dervu na hadž. Ona je to zaslužila, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je bila od početka do kraja rata pripadnica Armije RBiH - navode za „Avaz“ iz „Ilvane“.

Derva je, dodali su, kao žena odigrala značajnu ulogu u borbi za odbranu Gradačca, a samim tim i cijele domovine. Godine 1992. Gradačac nije bio ugodno mjesto za život. Grad je bio neprestana, ali i neosvojiva meta agresorskih snaga koje su teškom artiljerijom pokušavali bezuspješno da osvoje Gradačac. Njihovi porazi nisu slučajni. Mnogi građani stali su u odbranu grada.

- Ali, kao što Sarajevo ima damu koja je, sređena, prošla pored onih snajpera kako bi nervirala i dokazala agresoru da nije ubio dušu i život, tako i Gradačac ima Dervu. Derva je cijeli rat ostala u Gradačcu i bila dio slavne požaričke čete, s komandirom Huseinom Topčagićem na čelu. Ona je bila kuharica i čistačica u komandi, ali je znala često nositi hranu i na liniju borcima. Nakon što je demobilizirana, država joj je dala boračku naknadu od oko 205 KM - navode iz ove neformalne grupe.

Put u Meku

Taj novac nije dovoljan da Derva ode na hadž, iako se ona trudi da ostavi koji dinar sa strane. Međutim, dobri sugrađani Dervu nisu ostavili samu u toj želji.

- Za samo jednu noć pratioci profila neformalne online grupe građana „Ilvana“ donirali su oko 3.000 KM. A bio je slučaj da jedan čovjek uplati čak i 1.000 maraka. Da bi Derva uplatila put za hadž, potrebno joj je još 3.500 KM, a i to će se ubrzo sakupiti. Naša želja je i Dervina želja, a to je da hairli ode u Meku - dodaju iz „Ilvane“ za „Avaz“.

Uveseljava građane

Iz grupe „Ilvana“ kazali su nam da je njihova heroina Derva veoma aktivna na Facebooku, gdje uveseljava ljude statusima i komentarima koje nekada napiše nespretno, ali nikada zlonamjerno. Dodaju da je upravo zbog toga građani Gradačca i vole, ali i poštuju, što je rijetkost danas.

Građani Gradačca zahvalni su Dervi za sve te joj se žele odužiti na neki način, a ovo je, kažu, najbolji, poslati je na hadž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.