SAOPĆENJE

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine akreditovana u status “A”

Institucija je u septembru 2023. godine započela treći aplikativni ciklus reakreditacije koji je finaliziran online intervjuom 1.5.2024. godine

IOI

E. T.

16.5.2024

U svjetlu Rezolucije Generalne skupštine UN-a 48/134 (Pariški principi), Podkomitet za akreditaciju Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava (SCA GANHRI) je u svom posljednjem razmatranju statusa reakreditacije Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine potvrdio status „A“ ove Institucije i uputio preporuke koje se odnose na mandat u oblasti ljudskih prava, saradnju sa organizacijama civilnog društva, preporuke i adekvatno finansiranje.

Treći ciklus

Institucija je u septembru 2023. godine započela treći aplikativni ciklus reakreditacije koji je finaliziran online intervjuom 1.5.2024. godine pred članovima SCA GANHRI. Posljednji status „A“ Institucija je dobila 2017. godine i on se obnavlja svakih pet godina.

SCA GANHRI je pohvalio i podstakao Instituciju da nastavi sa naporima na promociji i zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te primio k znanju izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, u skladu sa nekoliko prethodnih preporuka ovog tijela. Istovremeno naglašava da bi NHRI, koje su imale akreditovani „A“ status, trebale da preduzmu razumne korake u poboljšanju svoje efikasnost i nezavisnosti, u skladu sa Pariškim principima i preporukama koje je SCA GANHRI dao tokom ove revizije.

SCA GANHRI ohrabruje Instituciju da nastavi aktivno sarađivati sa OHCHR, GANHRI, ENNHRI, drugim NHRI-ima kao i relevantnim akterima na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kako bi nastavila jačati svoj institucionalni okvir i metode rada.

Izmjene i dopune

Podsjećamo, na osnovu člana IV. 4. a), a u vezi s članom II. 1. Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 10. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 22. avgusta 2023. godine i na 8. sjednici Doma naroda, održanoj 30. avgusta 2023. godine, usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu 14.9.2023. godine. Time su se usvojile neke od preporuka SCA GANHRI Podkomiteta za reakreditaciju koji je, u svom posljednjem razmatranju statusa reakreditacije Institucije iz novembra 2017. godine, potvrdio status „A“ Institucije i uputio preporuke koje se odnose na proširenje mandata Institucije, što uključuje i izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Preporuke proistekle iz posljednjeg ciklusa uključuju sljedeća pitanja:

• Pitanje mandata u oblasti ljudskih prava,

• Pitanje saradnje sa organizacijama civilnog društva,

• Pitanje promocije i realizacije preporuka Institucije ombudsmena

• Pitanje adekvatnog finansiranja i

• Pitanje mandata izbornog procesa ombudsmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.