UZNEMIRUJUĆI INCIDENT

Ministarstvo obrazovanja KS se oglasilo o pokušaju ubistva u školi u Briješću

U Ministarstvu očekuju detaljne informacije od Uprave škole

Osnovna škola Behaudin Selmanović. Avaz

N. H.

29.5.2024

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo se oglasilo o pokušaju ubistva učenika u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" u Briješću. 

Podsjećamo, učenik 9. razreda je oštrim predmetom povrijedio svog vršnjaka u učionici.

- Uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole "Behaudin Selmanović", iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi - naveli su iz Ministarstva.

U Ministarstvu očekuju detaljne informacije od Uprave škole, kako bi se utvrdilo da li su poduzete potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. 

Najavili su i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola. 

S tim u vezi, iz resornog ministarstva će se sastati s rukovodstvom škole.

Iz Ministarstva su govorili i o navodima da nije dozvoljeno da se nastava online putem. Naglasili su da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za konstruktivan pristup i zajednički   angažman, kako bi se preduprijedilo ponavljanje incidenata u budućnosti.

- Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika -  poručili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.