"SVE OČI UPRTE U RAFAH"

Strahote Gaze: Evo šta znači fotografija koju je podijelilo više od 40 miliona ljudi

Snimke objavljene nakon napada pokazuju brojna tijela, a na jednom videu može se vidjeti kako muškarac nosi tijelo obezglavljenog djeteta

Fotografija "Sve oči uprte u Rafah": Podijeljena je više od 40 miliona puta. Instagram

D. R.

30.5.2024

Ukoliko ste na Instagramu primjetili sliku uredne linije šatora koji se protežu u daljinu na prašnjavom tlu, s bijelom strukturom u sredini na kojoj piše "Sve oči uprte u Rafah" (All eyes on Rafah), donosimo šta ona znači.

Sliku je na Instagramu od srijede ujutro podijelilo 43 miliona korisnika, a nastala je nakon izraelskih napada u kojima je ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući mnogo djece, u šatorima punim raseljenih ljudi u Rafahu u Gazi. 

Snimke objavljene nakon napada pokazuju brojna tijela kako se izvlače iz ruševina, a na jednom videu može se vidjeti kako muškarac nosi tijelo obezglavljenog djeteta.

Fotografija poziva ljude da ne zatvaraju oči pred onim šta se dešava u Gazi. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) označio je napad kao "tragičnu grešku", dok je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) rekao da je veći dio razaranja uzrokovan naknadnim požarom koji nije mogao biti izazvan samo korištenim streljivom.

Incident je ponovno probudio podršku Palestincima na društvenim mrežama, sa slikom "Sve oči uprte u Rafah" koju su podijelile i brojne slavne osobe, uključujući brojne svjetske zvijezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.