PREDSJEDNIK SDS-A

Miličević za "Avaz" o odluci CIK-a: Ovo je sramota, izlazimo na izbore

SDS će izaći na izbore na ovaj ili onaj način, bilo to preko imena SDS-a ili preko drugog subjekta koji je prijavljen

Milan Miličević. Dejan Rakita/PIXSELL

31.5.2024

Predsjednik SDS-a Milan Miličević prokomentarisao je za "Avaz" odluku Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće SDS-a na izborima nakon američkih sankcija, zbog kojih im je zatvoren račun.

On je kazao da je odluka CIK-a još uvijek promjenjiva, jer postoji rok za žalbu.

- Smatram je neprimjerenom, udarom na demokratiju, udarom na osnovna ljudska prava oko 100.000 ljudi koji podržavaju SDS. Riječ je o jednoj političkoj partiji koja nije zabranjena, nego legalna i legitimna, ostala je iz poznatih razloga bez računa, a onemogućava se učešće na izborima i pored toga što smo imali ovlaštenog generalnog sekretara preko čijeg računa smo uplatili taksu za učešće na izborima - kazao je Miličević za portal "Avaza".

Dodao je da će iskoristiti pravo žalbe i sve sudske instance.

- Ako ostane današnja odluka to je sramota za članove CIK-a i postavlja se pitanje na svim sudovima da se obori i legitimitnost i legalitet tih izbora i njihovi rezultati. SDS će izaći na izbore na ovaj ili onaj način, bilo to preko imena SDS-a ili preko drugog subjekta koji je prijavljen i koji se zove SDS-volja naroda ako mu je prihvaćena ovjera - istakao je Miličević.

Problem za SDS predstavlja i to što ukoliko SDS izađe na izbore kao novi politički subjekat neće imati članove biračkih odbora:

- Naravno da je i to ozbiljan problem, ali sa svakim problemom se trebamo suočiti. Idemo do kraja, pa ćemo vidjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.