NUBBIH

Sjednica Savjeta COBISS.Net-a: U fokusu Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a

Glavna tema razgovora bila je Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a, koji bi mogao pružiti finansijsku podršku bibliotekama članica

Održana putem Zoom aplikacije. Fena

FENA

4.6.2024

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i predsjednik Savjeta COBISS.net-a Ismet Ovčina predsjedavao je jedanaestom sjednicom tog savjeta, koja je održana putem Zoom aplikacije, saopćeno je iz NUBBiH.

Glavna tema 

Glavna tema razgovora bila je Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a, koji bi mogao pružiti finansijsku podršku bibliotekama članicama.

Sredstva će biti dodijeljena na osnovu akcionog plana i prijedloga, a IZUM (Institut informacijskih znanosti) preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka.

Sjednici su prisustvovali direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja - Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Albanije. Na sjednici su, također, prisustvovali Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) i Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a.

Direktor IZUM-a Aleš Bošnjak najavio je i 24. po redu Konferenciju COBISS 2024 koja će se ponovo održati pod sloganom “Zajedno gradimo poverenje u nauku i razvoj”. Govornici će biti renomirani domaći i internacionalni stručnjaci koji će predstaviti niz zanimljivih tema: mogućnost korištenja umjetne inteligencije u bibliotečkom softveru i bibliotečkim uslugama za korisnike, dostupnost servisa za ugrožene grupe, lansiranje novog tehnološkog rješenja za e-posudba knjiga COBISS Ela i uvođenje novih generacija bibliotečkog softvera (COBISS Lib, COBISS Cat i COBISS+), predstavljanje novih modela bibliografskih podataka i druge atraktivne i aktuelne teme.

IZUM 

IZUM već dugi niz godina organizuje tradicionalnu međunarodnu konferenciju COBISS, koja je stručni skup bibliotekara i istraživača šireg regiona. Teme konferencije su snažno isprepletene sa osnovnom delatnošću IZUM-a, koja se uglavnom odnosi na razvoj i rad sistema i servisa COBISS. Oni predstavljaju temelj bibliotečko-informacionog sistema u Sloveniji i drugim zemljama koje učestvuju u mreži COBISS.net.

Konferencija će biti održana 23. i 24. oktobra u Mariboru.

COBISS.net je važna regionalna mreža biblioteka koja pruža podršku bibliotečkim uslugama i promovira saradnju među bibliotekama u regiji. Ukupno 1.486 biblioteka iz regiona je uključeno u COBISS.net.

Kroz projekte kao što je ovaj, COBISS.net nastoji unaprijediti dostupnost informacija i jačati ulogu biblioteka u digitalnom dobu, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.