HISTORIJA BIH

"Avaz" na licu mjesta: Pogledajte atmosferu na otvaranju spomenika "Krila slobode" na Žuči

Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. na teritoriji Žuči

Dnevni avaz
brdo žuć - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
E. Trako - E. Tihak

8.6.2024

Završetak izgradnje spomenika "Krila slobode“ na Golom brdu na brdu Žuč ozvaničit će se simbolično na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo danas u 17 sati. Tim povodom su s brda Žuč poslate snažne poruke. To je mjesto gdje je ispisan historija BiH.

Naime, najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH.

Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj danas bh. građani žive, to je ono zbog čega su svi dužni da ih se sjećaju, ali i slavnih pobjeda.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U znak sjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH, njegujući vrijednosti borbe i veličine žrtve date za odbranu domovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizira svake godine ovu manifestaciju da se nikada ne zaborave dešavanja iz naše bliske i časne prošlosti.

"Spomenik "Krila slobode", simbol je pobjede, odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.