REAKCIJE

Ministarstvo finansija SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji

On je poručio da SAD "osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire"

Milorad Dodik. Avaz

S. S.

19.6.2024

SAD će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS za vlastitu korist, rekao je glasnogovornik Ministarstva finansija SAD Metju Miler (Matthew Miller) komentirajući nove sankcije te države protiv sedam kompanija i dvije osobe iz RS.

On je poručio da SAD "osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

- Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan konkursnog procesa. Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” RS od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama - dodao je Miler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.