NA DANAŠNJI DAN

Asmir Begović, bivši golman bh. reprezentacije, slavi 37. rođendan

Danas je četvrtak, 20. juni/lipanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 195 dana

Asmir Begović. X.com

I.P.

20.6.2024

Na današnji dan 1987. godine, u Trebinju je rođen Asmir Begović, proslavljeni golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Karijeru je započeo 2000. godine u omladinskom pogonu Kirchhausena u Njemačkoj. U omladinski pogon Portsmoutha prešao je 2003., da bi 2005. godine potpisao profesionalni ugovor. Iste godine bio je na posudbi u La Louviere za koji je odigrao dvije utakmice. Sezonu 2006/07. proveo je na posudbi u Macclesfield Townu.

Sve do potpisa ugovora sa Stoke Cityjem bio je posuđivan raznim klubovima u kojima je ostajao po jednu godinu. Prvu utakmicu za Portsmouth odigrao je protiv Sunderlanda, kada je njegov tim pobjedio sa 3-1. Godine 2010. potpisao je ugovor za engleski Stoke City.

Reprezentacija BiH

Begović je branio za Kanadu na U-20 Svjetskom prvenstvu 2007. godine. Prvi poziv za Kanadsku A reprezentaciju dobio je za prijateljski meč s Islandom. Međutim, 2009. godine Miroslav "Ćiro" Blažević, tadašnji selektor bosanskohercegovačke reprezentacije, pozvao ga da nastupa za rodnu zemlju. Begović je za reprezetaciju BiH branio u 74 utakmice.

Viljem Barents. mapstor.com

Umro holandski polarni istraživač Viljem Barents

1597. - Umro holandski polarni istraživač Viljem Barents (Willem), zarobljen na brodu okovanom ledom, dok je pokušavao da pronađe sjeveroistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Prethodno je, 1584. i 1594. godine, predvodio ekspedicije s istim ciljem. Otkrio je Špicberška ostrva, Medvjeđe ostrvo, zapadnu obalu Nove Zemlje i more nazvano njemu u čast - Barentsovo more. Njegov dnevnik pronađen je 1871. godine.

1819. - Rođen francuski kompozitor Žak Ofenbah (Jacques Offenbach), tvorac francuske operete. Kroz njegovu pristupačnu i vedru muziku zabavnog karaktera najčešće je provijavala satira društvenih odnosa u francuskom Drugom carstvu. Napisao je stotinjak opereta. Djela: operete "Lijepa Jelena", "Orfej u paklu", "Plavobradi", "Pariski život", "Velika vojvotkinja od Žerostajna", opera "Hofmanove priče", putopis "Ofenbah u Americi", autobiografska studija.

1861. - Engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins (Frederick Gowland), jedan od osnivača nauke o vitaminima, koji je s holandskim ljekarom Kristijanom Ajkmanom (Christiaan Eijkman) podijelio 1929. godine Nobelovu nagradu za medicine, rođen je na današnji dan. Izučavao je značaj vitamina u ishrani laboratorijskih životinja i zaključio da su oni neophodni za normalan rast i razvoj organizma. Također je izolovao glutation i pokazao njegov veliki značaj u ćelijskoj oksidaciji i aminokiselinu triptofan. Dokazao je i da je pigment krila nekih leptira derivat mokraćne kiseline i da neke ekskretorne supstance služe kao boje u životinjskom carstvu.

1905. - Rođena američka spisateljica Lilijan Helman (Lillian Hellman), u čijim su dramama prikazani radnički štrajkovi, stradanje nepravedno optuženih, gramzivost bogataša i borba protiv nacista. Djela: drame "Dječiji čas", "Male lisice", "Dani koji će doći", "Straža na Rajni", "Drugi dio šume", "Igračke na tavanu", memoarske knjige "Nedovršena žena", "Pentimenti", "Nitkovsko vrijeme".

1909. - Američki filmski glumac australskog porijekla Erol Flin (Errol Flynn), koji je najčešće igrao pravdoljubive junake u avanturističkim filmovima, rođen je na današnji dan. Filmovi: "Krvavi kapetan", "Avanture Robina Huda", "Gusar", "Kraljević i prosjak", "Džentlmen Džim", "Virdžinija Siti", "Korijeni pakla".

1933. - Umrla njemačka revolucionarka Klara Cetkin, jedna od osnivačica ženskog međunarodnog radničkog pokreta i Komunističke partije Njemačke, na čiji je prijedlog 8. mart proglašen Međunarodnim danom žena.

Stjepan Šiber. Avaz

Rođen Stjepan Šiber, general Armije RBiH i bh. političar

1938. - U Gradačcu rođen Stjepan Šiber, general Armije RBiH i bh. političar. U Ljubljani je završio Vojnu akademiju i postao oficir JNA, te kroz niz unapređenja, 1992. godine, došao do čina pukovnika JNA. U aprilu 1992., s početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stavio se na raspolaganje Predsjedništvu RBiH, koje ga je postavilo za zamjenika komandanta Armije RBiH, te ga 1993. unaprijedilo u čin brigadnog generala. Šiber je potom postavljen na mjesto vojnog atašea u Ambasadi BiH u Švicarskoj. Nakon rata se učlanio u Republikansku stranku Bosne i Hercegovine zajedno sa Stjepanom Kljujićem, bivšim članom Predsjedništva RBiH u vrijeme rata. Kasnije je prešao u Bosanskohercegovačku patriotsku stranku i postao njen potpredsjednik. Preminuo je 25. avgusta 2016. godine.

1967. - Rođena Nikol Kidman (Nicole), australska glumica. U Melburnu i Sidneju je i studirala glumu, a već od šesnaeste godine počinje s glumačkim angažmanima. Postala je poznata 1989., kada je snimila film “Dani Groma” s budućim suprugom Tomom Kruzom (Cruise), a proslavila ju je uloga Susanne Stone Moretto u filmu “Žena za koju se umire” iz 1995. godine i tada je dobila mnoge nagrade, uključujući Zlatni globus za glavnu glumicu u komediji. Godine 2001., glumila je u filmu “Moulin Rouge”, koji je osvojio tri Zlatna globusa (a i Nikol je dobila za glavnu glumicu u komediji/mjuziklu) i dva Oskara, a Kidmanova je prvi put nominirana za Oskara. A sljedeće godine je za film “Sati” osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu. Kidman je osvojila i mnoge druge nagrade - između ostalog i Zlatni globus i BAFTA nagradu.

2005. - Umro američki naučnik Džek Kilbi (Jack Kilby), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čiji je pronalazak iz 1958. godine - integrisano električno kolo, predstavljao osnov informatičke revolucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.