SASTANCI

Konaković razgovarao s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Boreljom

Visoki predstavnik Borelj naglasio je važnost nastavka reformskog procesa BiH

Borelj i Konaković. MVP BiH

E. T.

21.6.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 21. juna 2024. godine, s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell), na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i „Grupe prijatelja zapadnog Balkana“ u Goettweigu.

Ministar Konaković se na početku razgovora zahvalio visokom predstavniku EU na potpori u nastojanjima da se donese Odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro imati pregovarački okvir kao i prvu Međuvladinu konferenciju te da će proširenje EU ostati visoko u prioritetima institucija EU u Briselu. Kada je riječ o narednim koracima, ministar je naglasio da će usvajanje pregovaračkog okvira biti od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji put ka punopravnom članstvu u EU. Naglasio je da je pred nama izazovan reformski put, ali ostajemo odlučni da BiH učinimo punopravnom članicom evropske porodice. Izvijestio je sagovornika da nastavljamo s usklađivanjem vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, istaknuvši da je prošle godine ta usklađenost bila stopostotna.

Visoki predstavnik Borelj je naglasio važnost nastavka reformskog procesa BiH kao i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Poručio je da od BiH očekuje napredak u narednom razdoblju, kako bi iskoristila ovu povijesnu priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Evropsku uniju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju Plana rasta koji predstavlja jedinstveni program za provedbu reformi i daljnju integraciju zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje ekonomske integracije.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju regionalne saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.