ODRŽANA SJEDNICA

CIK BiH: NiP mora platiti kaznu od 3.000 KM, protiv Rame Isaka će biti pokrenut postupak

Irena Hadžiabdić je pojasnila da će u nastavku sjednice raspravljati o drugom postupku

CIK BiH. BHRT

N. H.

prije 3 dana

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je sjednicu, a predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je kako trenutno u javnosti previše zloupotrebe od strane političkih partija.

- Na sceni imamo masovnu zloupotrebu medija, društvenih mreža u vidu preuranjene kampanje i promoviranje programa političkih subjekata. Nametnute izmjene iz marta su jasne i u tom smislu komisija pokušava da spriječi da se neki promoviraju prije i zvaničnog početka kampanja - navela je Hadžiabdić.

U nastavku sjednice je pojašnjeno kako je Narod i pravda (NiP) kažnjen s 3.000 KM. 

- Narod i pravda zbog toga šta je uradio član ove stranke putem Facebook-a zbog preuranjene kampanje. Kršio je pravila ponašanja, kazna od tri hiljade KM. Jednoglasno usvojeno - naveli su.

CIK BiH će pokrenuti po službenoj postupak protiv Rame Isaka i njegove strane "Snaga naroda", što je također potvrđeno na sjednici. 

Isak je ranije objavio predizborni spot u kojem reklamira sebe i svoju stranku. 

Na današnjoj sjednici nije bilo rasprave o ovom slučaju. Irena Hadžiabdić je pojasnila da će u nastavku sjednice raspravljati o drugom postupku.

- Pred nama je zaključak, postupak koji smo ranije pokrenuli zbog preuranjene kampanje da se zaustavi. Po prijavi smo vodili postupak, u prijavi je stajalo da je na Facebook stranici Snaga naroda Tešanj objavljen promotivni materijal Damira Numića. Koji sebe već promoviše kao kandidata. Ova stranica nije njegova, nego zloupotrebljena. Na njihovoj zvaničnoj stranici nikada nisu objavljivali ove vrste. Prijedlog službi je da CIK BiH donese zaključak da se postupak obustavlja. Odluka je donesena - zaključeno je na današnjoj sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.