GRAČANICA

U Sokolu se pojavila lisica koja je uplašila mještane

Bila je jako ružna, na sebi skoro da nije imala dlaku, vidjela se gola koža, kaže Sumbić

Lisica uplašila mještane. Avaz

H. Čalić

prije 2 dana

Da su kamnjari, manje špilje i okolne šume srednjovjekovnog grada Sokola, pet kilometara sjevero od Gračanice često "bogati“ lisicama nije nepoznata stvar. 

Prije nekoliko godina su se u ovom naselju lisice namnožile da su postale "domaće životinje“. Mještani su se okupljali kilometar izvan naselja, naložili bi i vatru, roštiljali, a lisice bi, osjetivši miris mesa, dolazile kojih tridesetak metara dalje i site se vraćale u svoja staništa

Uletjela u bivšu farmu

Zanimljivo je da se u to vrijeme niko iz Sokola nije žalio da im mudre lije pojedoše domaće kokoši, valjda je i ovih domaćih života sve manje.

Sada su se lisice ponovo počele vraćati u Soko. Danas se ovdje usred naselje, među kućama pojavila "strašna“ velika lisica, da se očima gledati ne da. Prema riječima Idriza Sumbića, lisica je uletjela u jedan objekat, bivšu farmu i nije htjela izaći, unatoč hajci mještana.

Sumbić: Morao baciti petarde. Avaz

- Morao sam baciti nekoliko petardi i nakon toga lisica je izašla i odšetala dalje, ali ne toliko daleko. Bila je jako ružna, na sebi skoro da nije imala dlaku, vidjela se gola koža. Mislim da je bolesna, da ima bjesnilo, ali nisam siguran. Moram pozvati lovce da vide šta će uraditi - kaže Sumbić.

Sigurnosni razlozi

U Veterinarskoj stanici Gračanica dr. Zaim Spahić nam je u telefonskom razgovoru kazao da je lisica problem lovačkog društva. Lovac Ibrahim Husejnović iz Sokola opet kaže da u naselju, među kućama na udaljenosti manjoj od 200 metara ne smije pucati iz sigurnosnih razloga.

Lovovočuvar Lovačkog društa "Srndać“ Mejfudin Hasančević, tvrdi da licica u Sokolu nije bijesna. Kaže da je ovo vrijeme kada se lisice linjaju, oslobađaju stare, da bi iznikla nova dlaka. Ko je u pravu, a ko u krivu, znat će se kasnije, u nadi bez posljedica. Za sada lisicu koja doista izgleda zastrašujuće, niko neće dirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.