ŠUTNJA IZ NJUJORKA

Problemi kulminirali na pitanju na kojem nisu smjeli: Zašto Misija BiH u UN-u i Lagumdžija kriju informacije od Ministarstva

Sujete, politički obračuni, pokušaji lične promocije… šta god bili motivi, evidentno je da svjedočimo sramoti unutar bh. diplomatske mreže

Konaković i Lagumdžija. Avaz / Screenshot

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Satima nakon što je u medije procurila e-mail poruka Ministarstva vanjskih poslova BiH, sa optužbama na račun Misije BiH u Njujorku da krije informacije o programu obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se za 11. juli priprema u Njujorku, ambasador Zlatko Lagumdžija ne odgovara na upit “Avaza”.

Šta je konkretno planirano u okviru Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, koji zvaničnici su pozvani na ovaj događaj i jesu li tačni navodi iz Ministarstva vanjskih poslova da Misija krije informacije, pitanja su na koja odgovore nismo dobili.

Povreda službene dužnosti

Za to vrijeme javnost je zgrožena što su problemi unutar bh. diplomatske mreže kulminirali na pitanju na kojem nikako nisu smjeli – Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

U međuvremenu, kako saznajemo, Ministarstvo je pozivajući se na odredbe Zakona o državnoj službi i upozorivši da se njeno ponašanje i korespodencija sa kabinetom ministra može okarakterizirati kao povreda službene dužnosti, zatražilo izjašnjenje od članice Misije BiH u UN-u Šejle Đurbuzović, s kojom se i odvijala sporna komunikacija.

Ona je na više upita iz Ministarstva vezanih za obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici odgovarala da takav program nije planiran.

Na upit od 18. juna odgovorila je da nema potvrdu održavanja programa u UN-u, iako je Ministarstvo u posjedu pozivnica koje su još početkom mjeseca upućene zvanicama, ali i bh. zajednici u Njujorku, a potpisane od strane ambasadora Zlatka Lagumdžije.

Razlog interesovanja iz MVP BiH je zbog činjenice da će već od 7. jula delegacija Ministarstva boraviti u SAD, gdje će učestvovati i na Samitu NATO-a, te planira 11. jula biti u Njujorku. 

Zbog ovakvog pokušaja degradacije institucije, Đurbuzović pozivaju da se izjasni o slučaju koji se može smatrati i povredom službene dužnosti, bez obzira je li takav nalog imala od ambasadora ili ne. 

Sramota bh. diplomatske mreže

Ipak, teško je povjerovati da su dopisi iz Njujorka u kabinet ministra stizali bez znanja, instrukcije i odobrenja ambasadora Zlatka Lagumdžija, koji je do sada šturo odgovorio na optužbe ne navodeći razloge zbog čega se MVP BiH pokušava držati neinformiranim o sadržajima planiranim za 11. juli u Njujorku.

Sujete, politički obračuni, pokušaji lične promocije… šta god bili motivi, evidentno je da svjedočimo sramoti unutar bh. diplomatske mreže. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.