NEMA STAJANJA

Tužilaštvo BiH radi na više predmeta: Koga će Sky poslati iza rešetaka?!

Do sada podignuto osam optužnica, optuženo 66 osoba, a uhapšeno ih više od 100

Zbog Skya Tužilaštvo prikupilo dokaze za više od 150 osoba. Avaz

Miralem  Aščić

prije 3 dana

Državno tužilaštvo i dalje aktivno radi na novim Sky optužnicama, koje će, kako stoje stvari, biti podignute u naredna dva mjeseca. Neke i prije godišnjih odmora, odnosno krajem jula.

Tužilaštvo je do sada zbog Skya i dokaza koji su prikupljeni uhapsilo više od 150 osoba i podiglo osam optužnica protiv 66 osumnjičenih.

Među optuženima su i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Pri kraju

Na optuženičkoj klupi je i Milan Matković, jedan od najvećih narkobosova u regiji. Samo u ova dva predmeta optuženo je više od deset osoba koje su osumnjičene da su dio organizirane grupe za uvoz narkotika iz Južne Amerike u BiH.

No, ubrzo idu nove optužnice koje se odnose na dokaze iz Sky aplikacije. Finansijske istrage na koje se čekalo su pri samom kraju.

Tako bi se na optuženičkoj klupi mogli uskoro naći osumnjičeni Admir Arnautović Šmrk, koji je hapšen prošle godine zbog organiziranog kriminala i šverca narkotika, zajedno s više osoba. Zbog Skya je hapšen i njegov advokat Zlatko Ibrišimović.

Optužnica čeka i Elvisa Keljmendija, koji je, također, hapšen i pritvoren zbog dokaza i poruka iz Sky istrage. On je u pritvoru proveo tri mjeseca, ali je, kako se tada tvrdilo, pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH u zamjenu za slobodu. Međutim, ne može biti zaštićen od krivične odgovornosti.

Zajedno s njima, tada su uhapšeni i pritvoreni Ajlin Ahmić, MMA borac, te Anel Sejfović, koji se brane sa slobode.

Mjesec kasnije pao je i Adi Nukić. Svi se terete za trgovinu narkoticima i druga krivična djela, poput priprema likvidacija i izrade lažnih dokumenata. 

Posebno je upečatljiva uloga tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice kada je u pitanju zaštita od procesuiranja Keljmendija. U Sky komunikaciji ove grupe Osmica se spominjao više puta.

Keljmendijeva grupa imala je zaštitu među pripadnicima Federalne uprave policije, zbog čega su neki suspendirani i sklonjeni iz sjedišta FUP-a u Sarajevu, poput Ibre Bešlije i Nermina Šehovića.

Keljmendi je, podsjećamo, koristio Sky nadimak Besa, a Ahmić je bio Avatar. Za kilogram kokaina, tvrdi Tužilaštvo, uzimali su 90.000, a heroina 40.000 KM!

Inače, Tužilaštvo vodi i brojne druge istrage u vezi sa Sky aplikacijom. Poput nedavno hapšenog Fikreta Kajevića, ali i Elmedina Karišika, vlasnika firme „Plaza“, koji je uvezan s bjeguncem Sanijem el-Murdom.

Smjene i suspenzija

Zbog Skya je smijenjena i suspendirana Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca. Na kraju je završila i na crnoj listi SAD. Ništa bolje nije prošao ni Vahidin Šahinpašić Šaja, kojeg je SIPA „skinula“ s pozicije šefa Kriminalističko-istražnog odjela i premjestila na Ratne zločine.

Za sada nije poznato šta čeka Tužilaštvo u ovim predmetima. Kajmaković je čak i disciplinski kažnjena.

Pravosnažne presude

Tužilaštvo BiH radi na predmetima s dokazima iz Sky i Anom aplikacija od sredine 2021. godine. Kako je rečeno, 13 optuženih u dva predmeta je sporazumno priznalo krivicu, čime su zabilježene i prve pravosnažne presude u ovim predmetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.