U PREPUNOJ SALI

U Frankfurtu održana tribina o geopolitici na zapadnom Balkanu: Njemačka javnost ne razumije situaciju u BiH

Dok se Srbija danas sve više ideološki okreće Rusiji i Kini uprkos zvaničnim tvrdnjama da žele članstvo u EU, Bosna i Hercegovina je podijeljena

Tribina u Fraknfurtu. FNF

D. H.

5.7.2024

U Frankfurtu je sinoć u organizaciji "Friedrich Naumann" fondacije, jedne od najvećih fondacija u Njemačkoj, održana tribina na temu geopolitika na zapadnom Balkanu.

U prepunoj Sali referent predavač je bio dr. Nedim Makarević, dugogodisnji ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja.

Prisutne su bili uglavnom akademici iz Njemačke, pogotovo grada Frankfurta i okoline koji su direktno i indirektno involvirani u politička / geopolitička zbivanja u zapadnom Balkanu te studenti političkih nauka univerziteta Frankfurt i Darmstadtu.

Region nestabilnosti

Makarević je u svom predavanju predstavio ukupno političko stanje na zapadnom Balkanu, referirajući se na ciljeve velikih sila, njihove agende, te načina sprovođenja istih.

U drugom dijelu predavanja konkretno se pozabavio temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu kao što je postdejtonska politika, trenutna situacija u zemlji i sadašnji politički izazovi.

Moderator je bio gospodin Michael Roick, bivsi sef Friedrich Naumann-a za zapadni Balkan sa dugogodišnjim sjedištem u Beogradu.

Istaknuto je kako je s obzirom na višedecenijske pokušaje Evropske unije i država članica NATO-a da pomognu zemljama poput BiH i Srbije da prevaziđu svoje strukturne i političke podjele i omoguće im budućnost unutar evropske porodice, zaključeno je da obje zemlje danas predstavljaju neuspjeh EU.

Dok se Srbija danas sve više ideološki okreće Rusiji i Kini uprkos zvaničnim tvrdnjama da žele članstvo u EU, Bosna i Hercegovina je podijeljena više nego ikad skoro 30 godina nakon Dejtonskog sporazuma. Sta je rješenje?

Veliko nerazumijevanje

Dr. Makarevic navodi da u njemačkoj javnosti postoji veliko interesovanje za naš region.

 Međutim, i pored velikog interesovanja za zapadni Balkan odnosno konkretno za Bosnu i Hercegovinu, uočljivo je da ljudi u Njemačkoj nemaju adekvatnih informacija te da je njihova javnost podložna raznim dezinformacijama, posebno kad se radi o faktoru islamizma te islamofobije. 

U biti se vodi jedan medijski rat da se skrene pažnja sa vrlo važnih događaja i nastojanja odredenih velikih sila da vrše destabilizaciju Bosne i Hercegovine, dok se sa druge strane  pokušava predstaviti kako je u stvari radikalni islamizam problem koji destabilizira zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.