12. KONGRES BH. DIJASPORA

Zvizdić: Na red dolaze pitanja istinskog institucionalnog povezivanja dijaspore sa BiH

U narednomm periodu očekujemo da se nastavi sa organiziranjem foruma koji će povezati dijasporu sa BiH u oblastima ekonomije, obrazovanja i zdravstva

Denis Zvizdić. Fena

FENA

6.7.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić kazao je danas da je 12. Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine jedan od načina istinskog povezivanja bh. dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom.

Zvizdić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je dijaspora ozbiljna ekonomska, kulturna, obrazovna, pa i politička snaga, odnosno ljudi na ozbiljnim i visokim funkcijama koji su se etabilirali u ekonomske, kulturne, obrazovne i druge procese i sadržaje u zemljama u kojima žive.

- Riječ je o izuzetno važnom resursu i važno je istaći da i oni znaju i vide da je mnogo stvari sazrelo kada je riječ o dijaspori i da na dnevni red dolaze pitanja istinskog institucionalnog povezivanja dijaspore sa BiH. U narednomm periodu očekujemo da se nastavi sa organiziranjem foruma koji će povezati dijasporu sa BiH u oblastima ekonomije, obrazovanja i zdravstva. Oni imaju kapacitete, a nama je potreban prijenos znanja, vještina, tehnologija, inovativnog napretka. I pored naših komplikovanih administrativnih procedura postoje promjeri realzacije ozbiljnih projekata i to je ono što očekujemo u narednom periodu – izjavio je Zvizdić.

12. Kongres bh. dijasporaca

Dodao je da 12. Kongres bh. dijasporaca govori o sve boljoj organizaciji i povezanosti na principima multietničnosti, zajedništva i želje da BiH postane mirna, stabilna i prosperitetna država.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Hasan Šehović kazao je da je više od dva miliona Bosanaca i Hercegovaca koji žive u više od 57 zemalja svijeta postalo "sila, kapital i blago koje BiH mora iskoristiti".

- Mi smo spremni za prenos znanja i tehnologija, za saradnju na svim nivoima, razmjene studenata i druženja naših mladih ljudi. Želimo da naši mladi koji su rođeni u drugim zemljama nemaju probleme s identitetom – istaknuo je.

Šehović napominje da na ovogodišnjem kongresu učestvuju delegati iz 20 zemalja svijeta, a moto kongresa je „Zajedno za evropsku Bosnu i Hercegovinu“.

Moto 

- Moto govori šta će biti fokus ovogodišnjeg kongresa, a pored toga obradit ćemo još teme Identitet i maternji jezik i BiH i Evropska unija. Prepoznali smo da je samo evropska BiH zemlja za koju moramo raditi i živjeti. Naša delegacija je bila u Briselu prije otvaranja pregovora sa BiH, gdje smo u razgovoru sa evropskim parlamentarcima vidjeli da smo dio evropske familije, geografski i kulturološki – kazao je Šehović.

Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine danas su se sastali i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, u sklopu aktivnosti s ciljem povezivanja bosanskohercegovačke dijaspore s institucijama Bosne i Hercegovine.

Kongres se održava u Sarajevu u periodu od 4. do 7. jula pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Bećirovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.