REAKCIJE

Ambasada Srbije u BiH se oglasila: Istakla zabrinutost zbog Helezovih izjava

Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ambasada Srbije u BiH. Platforma X

E. Ć.

7.7.2024

Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza navodeći da je "duboko zabrinuta".

- Ambasada Republike Srbije u BiH izražava svoju duboku zabrinutost povodom izjave ministra odbrane Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu pretnju miru - saopćeno je iz Ambasade Srbije.

U saopćenju se navodi da, Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i "garant Dejtonskog mirovnog sporazuma", ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidelo se to nekome ili ne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.