FINANCIJSKA PODRŠKA

Požeško-slavonska županija donirala 20.000 eura za projekt Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Sredstva su osigurana u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske, priopćeno je u nedjelju iz PSŽ-a

Rama-Šćit. Fena

FENA

7.7.2024

Brinući o očuvanju i jačanju položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te očuvanju kulturne baštine, Požeško-slavonska županija osigurala je financijsku podršku vrijednu 20.000 eura za projekt Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Županica Požeško-slavonske županije (PSŽ) Antonija Jozić i gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit fra Andrija Jozić potpisali su ugovor o financijskoj potpori kojim je osigurano 20.000 eura za izgradnju galerije i knjižnice u sklopu samostana.

Pomoć Hrvatima

Sredstva su osigurana u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske, priopćeno je u nedjelju iz PSŽ-a.

- Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili, te smo iz tog razloga, ali i zato što PSŽ u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, ovdje u Rami. Početkom 2024. potpisali smo ugovor s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i njima smo dodijelili 20.000 eura za njihove programe i projekte. Ovaj ugovor potpisali smo za izgradnju galerije i knjižnice u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Iznos nije velik, ali je od srca i od naroda koji živi u Požeško-slavonskoj županiji, te ovom gestom na neki način jačamo odnose koji su živi i koji su prisutni već šest desetljeća - kazala je Jozić.

Uz PSŽ u potpori sudjeluje svih pet gradova i općina s područja županije pa su tako potpisu ugovora prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine PSŽ-a i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, te predsjednica Ramske zajednice Požega Ivana Ivanika.

- Ramljaci su u svojoj historiji proživljavali teške trenutke i u Zlatnoj dolini, kako nazivamo Požeško-slavonsku županiju, našli su svoja ognjišta i koliko imam kontakata kod vas su dočekani kao svoji. Vaša gesta što ste došli ovdje i što ste imali sluha za potrebe naše zajednice je velika stvar i iskreno vam zahvaljujem. To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite - kazao je gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit fra Andrija Jozić.

Na području PSŽ-a živi oko pet tisuća iseljenih Ramljaka i njihovih potomaka, a vrijedno je spomenuti da je vrlo aktivna i Ramska zajednica Požega, kao i KUD "Zavičajno društvo Rama Pleternica".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.