O VOJNICIMA

Goganović: Srbija je bila dužna obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, što je i uradila

On je rekao da pojedinim političarima iz Sarajeva, "krajnje dobronamjerno, savjetuje da prouče zakone i procedure prije istupanja u javnost"

Aleksandar Goganović. Srna

S. S.

7.7.2024

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je za Srnu da "neupućeni pojedinci iz političkog Sarajeva nepotrebno dižu tenzije i šire strah među građane BiH, naglasivši da RS nijednim svojim potezom nije urušila suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

- U defileu nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti Vojne i Policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije - pojasnio je Goganović.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja o defileu Vojne akademije u Beogradu ulicama Prijedora, Goganović je rekao da je RS "ozbiljna država i da je ispoštovala sve neophodne zakonske procedure".

- Naime, u ovakvim situacijama kada kadeti sa uniformama, ali bez naoružanja ulaze na teritoriju BiH, neophodno je obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara, što je Republika Srbija i uradila - naglasio je Goganović.

On je rekao da pojedinim političarima iz Sarajeva, "krajnje dobronamjerno, savjetuje da prouče zakone i procedure prije istupanja u javnost".

Oni su prodefilovali jutros ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari, kojem su prisustvovali na Mrakovici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.