RADNA POSJETA

Članovi kolegija oba doma PSBiH sa članovima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU

Tokom razgovora izražena je zahvalnost zemljama EU na podršci koja je rezultirala odobrenjem Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora

PSBiH. Fena

FENA

8.7.2024

Članovi Kolegija Predstavničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa članovima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije (PSC) koji se nalaze u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Tokom razgovora izražena je zahvalnost zemljama Evropske unije na podršci koja je rezultirala odobrenjem Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i EU. Međutim, za dalje korake na tom putu potreban je, kako je zajednički ocijenjeno, jači angažman institucija vlasti Bosne i Hercegovine. Članovi kolegija domova PSBiH istaknuli su uvjerenje da predstoji period jačeg rada što bi značilo i izlazak iz perioda zastoja koji je nastupio nakon odobrenja pregovora. Ocijenjeno je da bi već skoro usvajanje Budžeta koji je prošao proceduru u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH moglo biti snažan poticaj daljim proevropskim aktivnostima.

Naša zemlja, istaknuto je tokom razgovora, treba što prije uspostaviti adekvatne pregovaračke strukture i pripremiti se za proces screeninga - analitičkog pregleda i ocjenjivanja usklađenosti zakonodavstva države s pravnom stečevinom EU. Članovi delegacije PSC-a izrazili su očekivanje da će se činiti napori da predstojeći lokalni izbori budu provedeni u skladu sa evropskim standardima.

Predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije istanuli su danas punu podršku teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH te njenom evropskom putu. Izrazili su nadu da će institucije Bosne i Hercegovine uspješno odgovoriti zadacima koji se pred njima nalaze, usvojiti preostale važne zakone iz EU paketa, te iskoristiti povoljan trenutak i činjenicu da je politika proširenja i dalje među prioritetima EU, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.