ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Nastavak suđenja bivšem načelniku Ilidže: Nemogućnost korištenja heliodroma zbog visine hotela "Malak"

Kako je kazao, pored heliodroma, problematika je nastala i oko kanalizacione mreže na koju se priključio i hotel

Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Detektor.ba

S. S. / Detektor

8.7.2024

Na suđenju bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i ostalima koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, svjedok Tužilaštva je izjavio da Fakultet nauke i tehnologije Univerziteta u Sarajevu (SSST) nije u mogućnosti koristiti heliodrom zbog visine hotela “Malak“, piše Detektor.

Emir Ganić, izvršni direktor SSST-a, ispričao je da mu je hotel “Malak“ poznat jer se nalazi do Univerziteta, te se prisjetio kako je razgovarao s raznim strankama tokom njegove izgradnje.

Nisu imali saznanja

Ispričao je da je gradnja “Malaka“ počela nakon izgradnje Univerziteta, a jednog dana, tokom dolaska na parking, primijetili su tablu na kojoj im je zapala za oko spratnost hotela, koja je predviđala prizemlje i sedam spratova. Dodao je da nisu imali saznanja da se promijenio regulacioni plan, a ubrzo je saznao da investitor ima sve potrebne dozvole.

Ganić je izjavio da nisu mogli vjerovati da će se na tom lokalitetu graditi objekat te spratnosti, dodajući da se objekat Univerziteta SSST-a sastoji od prizemlja i četiri sprata. Svjedok je rekao da su tokom gradnje Univerziteta predviđali da taj objekat može biti korišten i za potrebe eventualne bolnice, pa su na terasi napravili heliodrom. Pojasnio je da nemaju nikakvu mogućnost korištenja heliodroma zbog spratnosti hotela.

- Slali smo razne dopise, htjeli smo se uključiti u proces, da vidimo kako se gradi tolika zgrada - izjavio je Ganić te dodao da su se obraćali Općini Ilidža, vlasniku, investitoru i predstavnicima “Malaka“, kao i pravosudnim organima, od kojih su tražili da se istraži na koji način je došlo do urbanističke i građevinske dozvole.

Kako je kazao, pored heliodroma, problematika je nastala i oko kanalizacione mreže na koju se priključio i hotel. Ganić je potvrdio da se SSST obraćao i tražio dozvolu za heliodrom, ali nema saznanja da su je i dobili.

Odgovarajući na pitanja predsjedavajuće Sudskog vijeća Adise Zahiragić, Ganić je potvrdio da je Univerzitet platio glavnu kanalizacionu cijev u iznosu od 400 do 500 hiljada maraka.

"Malak" je dobio dozvole od vodovoda i kanalizacije, ali smo mi bili investitori koji su položili kanalizacionu cijev, mislim da je neodgovorno postaviti, znajući koju će imati količinu fekalija“, kazao je Ganić i dodao da i dan-danas traže odštetu.

Optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti Memića, bivšeg načelnika općine Ilidža, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Prema optužnici, Eterović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali su po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Korekcija regulacionog plana

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da nije bio lično uključen u komunikaciju između Univerziteta i “Malaka“, kao ni na sastancima u prostorijama Općine Ilidža u augustu i oktobru 2015. On je potvrdio da je SSST dao saglasnost za korekciju regulacionog plana, za koju vjeruje da je dostavljena načelniku i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Odgovarajući na pitanja Memićeve Odbrane, Ganić je kazao da misli da je SSST od Direkcije za civilno zrakoplovstvo tražio dozvolu za izgradnju heliodroma, te ne zna da li je heliodrom upisan u registar. Izjavio je da zbog kapaciteta i novčane investicije smatra da je kanalizaciona mreža SSST-ova. Potvrdio je da ljudi iz vodovoda i kanalizacije imaju veća saznanja o tome, ali je upitno da li postupaju ispravno i korektno.

Na upit pravne zastupnice “Malak Group“ Senke Nožice, svjedok je potvrdio da je postavljena ograda oko heliodroma nakon izgradnje. Nakon što mu je Nožica predočila pismo iz juna 2021., čiji je i on potpisnik, a u kojem se navodi da Univerzitet smatra da bi “Malak“ zbog dobrih komšijskih odnosa trebao platiti oko 150 hiljada maraka kao donaciju za školovanje studenata, svjedok je izjavio da traže određeni dio naknade transparentno.

Suđenje se nastavlja 19. augusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.